Gastdocent op Politieacademie blijkt neparts

Aspirant-politieagenten na afloop van de opening van het academisch jaar van de Politieacademie in Apeldoorn in 2011.
Aspirant-politieagenten na afloop van de opening van het academisch jaar van de Politieacademie in Apeldoorn in 2011. Foto: ANP / SANDER KONING

Een man die als gastdocent een halfjaar les heeft gegeven op de Politieacademie wordt ervan verdacht zich onterecht te hebben voorgedaan als arts. Dat schrijft het Openbaar Ministerie.

De 54-jarige man uit Bennekom deed zich voor als forensisch patholoog en arts, en kreeg op die manier in november vorig jaar een betrekking als ondersteunend gastdocent op de Politieacademie in Apeldoorn. De man heeft daarna een aantal maal lesgegeven.

Nepdiploma

Dat de man niet bevoegd was als arts ontdekte de onderwijsinstelling na een tip, vertelt een woordvoerder van de Politieacademie. Toen de instelling vervolgens om zijn papieren vroeg, heeft de man vervalste universitaire diploma’s laten zien. De man bleek ook niet in het artsenregister geregistreerd te staan. Toen de academie daar in mei van dit jaar achterkwam, is de samenwerking per direct gestopt. Na een intern onderzoek, besloot de academie deze maand aangifte te doen.

Er zijn geen problemen met de competenties van de cursisten omdat zij les hebben gekregen van de neparts, benadrukte de woordvoerder van de Politieacademie. De gastdocent gaf altijd les in het bijzijn van een andere docent. De academie doet het voorval verder af als een incident.

“We werken veel met gastdocenten, om zo specifieke kennis binnen te halen. Dat moet vaak snel, zodat we vaak pas tijdens het dienstverband een screening doen. We gaan nu kijken of die screening anders moet. Maar we willen wel snel actuele kennis kunnen blijven binnenhalen.”

De man is door de politie aangehouden en wordt momenteel verhoord. De man wordt voorlopig verdacht van valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Justitie bekijkt nog of de man ook op andere plaatsen zich ten onrechte heeft voorgedaan als forensisch patholoog of arts.

    • Eva Smal