Kinshasa Kids

None

(Marc-Henri Wajnberg, 2012). Kinshasa Kids lijkt op het eerste gezicht een ‘normale’ documentaire over straatkinderen in Kinshasa, Congo. Schijn bedriegt, want hoewel er geen professionele

acteurs meedoen, is het een fictiefilm.

De Belgische regisseur Marc-Henri

Wajnberg wilde oorspronkelijk een documentaire maken over Kinshasa, een stad waar zo’n 30.000 kinderen (‘shégués’) wonen die van huis zijn verdreven omdat ze beschuldigd worden van hekserij. Al snel besloot hij om er een muzikale dramafilm van te maken, met de stijlkenmerken van een documentaire: „Het bleek onmogelijk om de levenslopen van de verschillende personages op natuurlijke wijze te laten kruisen.” Kinshasa Kids vertelt het verhaal van een aantal bevriende straatkinderen die, met de hulp van rapper Bebson Elemba, een muziekgroepje vormen.

Ze noemen zichzelf The Devil Does not Exist (De duivel bestaat niet). Een van de kinderen uit de film, Rachel Mwanza (1997), is inmiddels actrice. Voor haar hoofd rol in Rebelle (War Witch) werd ze in 2012 uitgeroepen tot beste actrice op de gerenommeerde filmfestivals van Berlijn en Tribeca.