Estse geheim agent krijgt 15 jaar cel voor spionage in Rusland

De Estse geheim agent Eston Kohver is door een Russische rechtbank veroordeeld voor 15 jaar celstraf wegens spionage. De man werd in vorig jaar opgepakt in de bossen bij de Russische grens, terwijl hij stond te wachten op een informant.

De Estse geheim agent Eston Kohver, opgepakt door Rusland op verdenking van spionage.
De Estse geheim agent Eston Kohver, opgepakt door Rusland op verdenking van spionage. Beeld YouTube

De Estse geheim agent Eston Kohver is door een Russische rechtbank veroordeeld voor 15 jaar gevangenisstraf wegens spionage. Dat meldt persbureau Reuters.

Onderzoek naar smokkel

De inlichtingenofficier werd 5 september vorig jaar door gewapende Russische mannen opgepakt in de bossen bij de Russische grens, terwijl hij stond te wachten op een informant. Volgens Estse autoriteiten was Kohver bezig met een onderzoek naar smokkelpraktijken door Russische inlichtingenagenten.

De regionale rechtbank in de Westerse stad Pskov heeft Kohver nu schuldig bevonden aan spionage, wapensmokkel en illegale overschrijding van de Russische grens, volgens Reuters.

Volgens Estland stond Kohver echter op Ests grondgebied. Rusland beweert dat hij zich aan hun kant van de grens bevond. Erg geloofwaardig was dat niet, want een Russische grenswacht bleek meteen na het incident samen met zijn collega’s uit Estland, keurig volgens een bestaand protocol, op papier gezet te hebben wat er gebeurd was: enkele Russen waren korte tijd de grens overgestoken en weer teruggegaan, schreef NRC Handelsblad al eerder.

Uitspraak direct veroordeeld

De Europese Unie heeft Rusland opgeroepen Kohver vrij te laten. Volgens EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini is Kohver “ontvoerd” en schendt zijn gevangenisstraf het internationaal recht.

Het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het besluit van de Russische rechtbank ook direct veroordeeld als “illegale detentie” en een “schending van het internationaal recht”. Minister Marina Kaljurand:

“We roepen Rusland op Eston Kohver onmiddellijk vrij te laten [...] en veilig naar Estland over te brengen.”

De premier van Estland zegt in een officiële reactie dat de autoriteiten er “alles aan zullen doen om Kohver te bevrijden”:

“De ontvoering van Eston Kohver op Ests grondgebied en de detentie door Rusland is onrechtmatig vanaf het begin. Het is een zware schending van het internationaal recht. De rechtszaak heeft niets te maken met een eerlijk proces.”

    • Menno Sedee