‘Franse producent wil af van kolencentrales’

Ook Frankrijk is aan zijn energierevolutie begonnen. Volgens het persbureau Bloomberg staat het energiebedrijf Engie, voorheen GDF-Suez, op het punt om grote belangen in kolencentrales in Azië af te stoten. Dat meldt het persbureau op basis van gesprekken met betrokkenen.

Het zou gaan om een aandeel van ruim 40 procent in PT Paiton Energy, de grootste onafhankelijke stroomproducent van Indonesië en om een meerderheidsbelang in de Meenakshi-centrale in India. Samen meer dan een miljard dollar waard. Het Franse energiebedrijf (omzet 2014: 74 miljard euro) is een belangrijke speler in Azië, met onder andere belangen in Australië, Singapore en Thailand.

Het oude GDF-Suez, symbool van de traditionele Franse industrie, is onder de naam Engie een nieuwe, duurzame koers ingeslagen. Onder bestuursvoorzitter Gerard Mestrallet heeft het bedrijf al een aantal elektriciteitscentrales gesloten die draaien op fossiele brandstoffen als steenkool en gas.

Engie is voor eenderde nog altijd in handen van de Franse overheid en die is bezig met een programma om staatsbedrijven duurzamer te laten draaien en produceren. Het feit dat Engie sponsor is van de VN-klimaatconferentie die later dit jaar in Parijs zal worden gehouden, moet de nieuwe duurzame Franse koers benadrukken.