Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Eerste dag Sail trekt 350.000 tot 400.000 bezoekers

Drukte bij de pont over het IJ.
Drukte bij de pont over het IJ. Foto ANP / Remko de Waal

De eerste dag van het nautische evenement Sail in Amsterdam heeft tussen de 350.000 en 400.000 bezoekers getrokken, schrijft persdienst ANP. Eerder vandaag voeren de schepen via het Noordzeekanaal richting de stad.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is tevreden, zei hij in het tv-programma Sail Vandaag. “Het is ideaal verlopen, alles zat mee.”

“Bij zo’n groot evenement als Sail beginnen de voorbereidingen eigenlijk al een dag na de vorige editie. Mensen zijn hier jaren mee bezig en werken zich uit de naad. Dan kan je er op een dag als vandaag ook niks meer aan doen.”

Bekijk hier de indrukwekkende fotoserie van het evenement.

protest

Aan het begin van de avond protesteerden tientallen mensen bij de IJhaven tegen de komst van viermaster Esmeralda uit Chili, een van de tall ships van het evenement. Het 113 meter lange schip zou tijdens het regime van de Chileense generaal Augusto Pinochet (1973-1990) zijn gebruikt als gevangenis en plek om politieke tegenstanders te martelen, zo zeggen mensenrechtenactivisten. Momenteel wordt het schip gebruikt door de Chileense marine.

Burgemeester Van der Laan zei het goed te vinden dat door het protest ook de “vreselijke geschiedenis over het voetlicht wordt gebracht”.

Lees ook op NRC Q: Dit is Sail in elf getallen