Duitsland verwacht dit jaar 800.000 asielzoekers

Vluchtelingen in een sporthal in Deggendorf, in het zuiden van Duitsland.
Vluchtelingen in een sporthal in Deggendorf, in het zuiden van Duitsland. Foto AFP / Peter Kneffel

Duitsland verwacht dit jaar een recordaantal van 800.000 asielzoekers. Dat is twee keer meer dan een eerdere prognose en vier keer meer dan in 2014. Dat maakte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) zojuist bekend.

De vluchtelingencrisis rond de Middellandse Zee dwingt de Duitse regering ertoe de verwachtingen aangaande het aantal asielzoekers fors bij te stellen. Tot nu toe ging Duitsland voor dit jaar uit van zo’n 450.000 asielzoekers. In 2014 vroegen ruim 200.000 mensen daar asiel aan. Duitsland ontvangt in Europa veruit de meeste asielzoekers. Zweden volgde vorig jaar als tweede met ruim 81.000 aanvragen.

De Verenigde Naties vinden dat de asielzoekers meer over Europa moeten worden verdeeld. “Op de lange termijn is het niet houdbaar dat maar twee EU-landen de meerderheid van de vluchtelingen opnemen”, zei Antonio Guterres, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, tegen het Duitse dagblad Die Welt.

Nederland minder in trek

Buitenlandredacteuren Wilmer Heck en Maral Noshad Sharifi schreven vandaag in NRC:

Nederland is bij de migranten aanzienlijk minder in trek. Vorig jaar ontving Nederland ruim 26.000 asielzoekers. Dit jaar ligt hun aantal tot nu toe rond de 20.000. Het totale aantal mensen dat voor het eerst asiel aanvraagt in Nederland lag tot en met juli onder het niveau van vorig jaar. Er is momenteel wel sprake van een piek in het aantal asielaanvragen vergeleken met de zomermaanden van 2014. Als die trend doorzet zouden er zich dit jaar meer asielzoekers kunnen melden dan vorig jaar. Gezien de aantallen vluchtelingen die momenteel naar de Europese Unie trekken is dat niet onwaarschijnlijk.