Duitsland verwacht 750.000 asielzoekers

Nederland veel minder in trek, Griekse eilanden overvol.

Een recordaantal van 750.000 migranten vraagt dit jaar naar verwachting asiel aan in Duitsland. Dat heeft fractievoorzitter Thomas Oppermann van regeringspartij SPD gisteren gezegd. De vluchtelingencrisis rond de Middellandse Zee dwingt de Duitse regering ertoe de verwachtingen aangaande het aantal asielzoekers fors bij te stellen. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) zou de nieuwe prognose vanmiddag bekendmaken.

Tot nu toe ging Duitsland voor dit jaar uit van zo’n 450.000 asielzoekers. In 2014 vroegen ruim 200.000 mensen daar asiel aan. Duitsland ontvangt in Europa veruit de meeste asielzoekers. Zweden volgde vorig jaar als tweede met ruim 81.000 aanvragen.

De Verenigde Naties vinden dat de asielzoekers meer over Europa moeten worden verdeeld. „Op de lange termijn is het niet houdbaar dat maar twee EU-landen de meerderheid van de vluchtelingen opnemen”, zei Antonio Guterres, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, tegen het Duitse dagblad Die Welt.

Nederland is bij de migranten aanzienlijk minder in trek. Vorig jaar ontving Nederland ruim 26.000 asielzoekers. Dit jaar ligt hun aantal tot nu toe rond de 20.000. Het totale aantal mensen dat voor het eerst asiel aanvraagt in Nederland lag tot en met juli onder het niveau van vorig jaar. Er is momenteel wel sprake van een piek in het aantal asielaanvragen vergeleken met de zomermaanden van 2014. Als die trend doorzet zouden er zich dit jaar meer asielzoekers kunnen melden dan vorig jaar. Gezien de aantallen vluchtelingen die momenteel naar de Europese Unie trekken is dat niet onwaarschijnlijk.

De situatie op de Griekse eilanden, waar momenteel de meeste vluchtelingen de EU binnenkomen, wordt steeds nijpender. Volgens de VN zijn er van 8 tot en met 14 augustus bijna 21.000 migranten over zee in Griekenland gearriveerd. Dat is bijna de helft van het totale aantal dat er vorig jaar op deze wijze arriveerde (43.500). Alles bij elkaar zijn dit jaar tot nu zo’n 264.500 mensen over zee naar de EU gereisd, tegen 219.000 in heel 2014. Naar schatting zijn daarbij dit jaar ruim 2.300 migranten verdronken.

Meer dan vijftienhonderd vluchtelingen wachtten gisteren in de hoofdstad van het Griekse eiland Lesbos op een schip naar Athene. De kade aan de haven van Mytilini is veranderd in een vluchtelingenkamp. Gisteravond stonden er tientallen tentjes die tijdelijk onderdak bieden aan voornamelijk Syrische, Irakese en Afghaanse gezinnen. De meeste mensen slapen op een stuk karton.

De huidige toestroom van Syriërs hangt volgens migratiehoogleraar Han Entzinger van de Erasmus Universiteit samen met een jarenlang verblijf in kampen rond Syrië, waardoor ze de hoop op terugkeer naar hun land verloren. De route via Griekenland is voor hen de snelste en meest veilige.

De komende dagen neemt de humanitaire nood toe, zo waarschuwen hulporganisaties. Er is een gebrek aan water, voedsel en medische zorg. „De situatie is onhoudbaar en de frustraties nemen toe”, zei Kirk Day gisteren van noodhulporganisatie International Rescue Committee.

    • Maral Noshad Sharifi
    • Wilmer Heck