Duits parlement stemt in met 86 miljard voor Griekenland

Het Duitse parlement stemt in met het steunpakket van 86 miljard euro voor Griekenland.

Merkel in de Bundestag vandaag. Foto: AFP / John MacDougall

De Duitse Bondsdag is met een ruime meerderheid akkoord gegaan met een derde pakket van kredieten voor Griekenland. In totaal 454 van de aanwezige 585 parlementariërs stemden voor, 113 Bondsdagleden stemden tegen het voorstel, en 18 aanwezigen onthielden zich van stemming.

Omdat de 63 zetels tellende fractie van oppositiepartij die Linke tegenstemde, lijkt het erop dat ongeveer 66 leden van christendemocratische CDU/CSU-fractie van bondskanselier Angela Merkel tegen het nieuwe pakket hebben gestemd. Later vandaag zouden de precieze aantallen bekend worden.

Verdeeldheid binnen partij Merkel

De stemmen van deze zogeheten Abweichler zetten het debat van vandaag tevoren onder behoorlijk wat spanning. Binnen de partij van Merkel heerst grote verdeeldheid over haar koers om de Grieken nogmaals te steunen. Veel christendemocraten beschouwen Griekenland als een “bodemloos vat”.

Tot voor kort was ook minister van Financiën en Merkel-vertrouweling Wolfgang Schäuble tegen een nieuw krediet. Hij liet vorige maand tijdens de onderhandelingen over een nieuw krediet in Brussel weten voorstander te zijn van een zogenoemde “tijdelijke Grexit”. Dat zou er op neerkomen dat Griekenland vrijwillig uit de Eurogroep stapt totdat de economie gesaneerd is.

Na de omslag in Athene, die vanochtend ook door veel sprekers werd benadrukt, en die erop neerkomt dat de Griekse regering nu bereid is hard in te grijpen, veranderde Schäuble van gedachten. Hij vindt nu, en met hem de meerderheid van de fractie, dat een derde krediet aan Griekenland verantwoord is.

Nee-stemmers bewerken

De afgelopen week heeft Schäuble veel energie gestoken in het bewerken van de nee-stemmers. In juli, toen de Bondsdag moest afstemmen over het openen van de onderhandelingen met Athene over een nieuw pakket van maatregelen, waren 60 christendemocraten tegen.

Daarbij konden zij wijzen op de minister van Financiën die immers ook tegen was. De uitkomst van het debat betekent in ieder geval dat de positie van voorzitter Volker Kauder van de CDU/CSU-fractie is verzwakt: hij is verantwoordelijk voor het handhaven van de fractiediscipline.

Vandaag konden de nee-stemmers zich niet meer verschuilen achter Schäuble. Dat een fors aantal van de 311 leden tellende CDU/CSU-fractie tegen de eigen partijleider Merkel heeft gestemd wordt uitgelegd als een signaal dat de bondskanselier haar macht over de partij begint te verliezen.

Lees voor achtergronden over het debat in Duitsland vandaag: ‘Grieks’ debat draait om macht van Merkel
    • Frank Vermeulen