Dit schrijven andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Staat verdient half miljard euro met verkeersboetes

Een tip: neem de voet van het gaspedaal op de A2 tussen Baambrugge en Vinkeveen. Daar worden namelijk eenvijfde van alle bekeuringen, een half miljoen per jaar uitgedeeld. Dat meldt de Volkskrant, die de gegevens opvroeg bij het Centraal Justitieel Incassobureau.

Drie jaar na invoering van de trajectcontrole op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht, levert dat stukje weg de meeste boetes op. Conclusie van De Volkskrant is dat de trajectcontrole dus niet werkt bij de aanpak van snelheidsduivels. Ernst Koelman van het OM nuanceert die conclusie.

Het trajectcontrolesysteem op de A2 bestaat uit drie secties. Alleen wie binnen meerdere secties te hard heeft gereden, krijgt een boete thuisgestuurd.

Dagelijks worden 20 duizend boetes uitgedeeld. Vorig jaar lag het totaal met 6,7 miljoen, lager dan in 2013. Toen werden 8,4 miljoen boetes uitgeschreven. De overtredingen leveren de staatskas een half miljard euro op.

Dankzij Tencent is Kik een miljard dollar waard

Het Chinese Tencent investeert 50 miljoen dollar (45 miljoen euro) in de chatdienst Kik. Het bedrijf wordt daarmee gewaardeerd op een miljard dollar. De Telegraaf schrijft dat Kik daarmee is toegetreden tot de club van de ‘unicorns’.

Kik heeft ongeveer 240 miljoen gebruikers en is vooral populair in de Verenigde Staten en Canada. In de app worden ook spelletjes aangeboden. Dat maakt het anders dan bijvoorbeeld WhatsApp.

Interessant is dat Tencent eigenaar is van WeChat, de dominante Chinese chatdienst. Analisten concluderen bij deze investering van Tencent dat WeChat geen plannen heeft voor uitbreiding naar de Verenigde Staten.

Nederland bouwt weer

Het gaat goed met PontMeyer. Dat is een van de grootste Nederlandse houtgroothandelaren. De omzet is in de eerste helft van dit jaar met een tiende gestegen. PontMeyer is in handen van investeringsmaatschappij HAL. Het Financieele Dagblad citeert een persverklaring waarin staat dat de vraag naar hout en bouwmaterialen is toegenomen.

De afgelopen jaren had PontMeyer veel last van een kwakkelende bouwsector. Er werd maar weinig gebouwd, gerenoveerd of onderhouden. Sinds 2013 gaat het weer wat beter. PontMeyer kondigde al eerder aan branchegenoot Deli Maatschappij over te nemen. Daarmee zou het bedrijf 600 miljoen euro omzetten.

    • Eefje Rammeloo