Concurrentie op hypotheekmarkt zorgt voor lagere winstmarge banken

De toetreding van nieuwe spelers op de Nederlandse hypotheekmarkt heeft ervoor gezorgd dat de winstmarge van de banken op hypotheken is gedaald.

Foto: ANP / Jeroen Jumelet

De toetreding van nieuwe spelers op de Nederlandse hypotheekmarkt heeft er mede voor gezorgd dat de winstmarge van de banken op hypotheken is gedaald. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.

Volgens de onderzoekers, onder leiding van hoogleraar Maarten Pieter Schinkel, ligt de winstmarge momenteel weer op het niveau van voor de crisis. Volgens het onderzoek van de UvA lag de winstmarge begin dit jaar nog op gemiddeld 0,9 procentpunt. Nu is dat 0,3 procentpunt.

De afgelopen jaren was er juist veel kritiek op de Nederlandse banken vanwege de hoge marges, onder meer van Vereniging Eigen Huis (VEH).

De hoge marges kwamen volgens de huizeneigenarenvereniging mede omdat er na de kredietcrisis minder spelers waren overgebleven. De banken zouden hierdoor 6 miljard meer winst hebben gemaakt, dan als zij de oude rentemarges hadden gehanteerd. De hogere financieringslasten na 2008 en hogere risico’s door de economische crisis speelden echter waarschijnlijk ook mee.

Nieuw en oud

De afgelopen maanden is op de Nederlandse hypotheekmarkt een aantal nieuwe aanbieders spelers verwelkomd, zoals Elan Hypotheken, gefinancierd door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en Munt Hypotheken van een aantal pensioenfondsen. Ook is een aantal bestaande partijen zoals verzekeraars Nationale-Nederlanden en Aegon, actiever geworden op de hypotheekmarkt, licht Hans André de La Porte van VEH toe. Obvion, dat weliswaar een dochter is van Rabobank maar zelfstandig opereert, profileert zich ook meer. De la Porte:

“Er is meer reuring op de hypotheekmarkt. Dat is het sleutelwoord.”

De afgelopen jaren waren Rabobank, ABN AMRO en ING juist veruit de grootste spelers. Marktleider Rabobank vond zelfs dat hun marktaandeel te groot was.

“Als je die af wilt bouwen, gaat dat het snelst door de rentes hoger te houden.”

Meer verkopen

De toegenomen concurrentie komt ook doordat de huizenmarkt is aangetrokken, waardoor er überhaupt meer vraag is naar hypotheken. Omdat door wetgeving het aantal hypotheekproducten is beperkt tot twee (annuïtair en lineair aflossen), kan concurrentie bijna alleen nog maar plaatsvinden op prijs, constateert De La Porte.

“De producten ontlopen elkaar niet veel meer. Je ziet dat huizenkopers zich veel meer dan vroeger oriënteren op basis van de maandlasten. Mensen zijn na de crisis bovendien veel voorzichtiger.”

    • Eva Smal