Brit Sebastian Coe is de nieuwe voorzitter van atletiekbond IAAF

De Brit Sebastian Coe won de verkiezingen om het voorzitterschap in Beijing van de Oekraïner Sergej Boebka met 115 stemmen tegen 92. Doping bleek een belangrijk thema tijdens de strijd tussen de twee.

Sebastian Coe tijdens zijn speech voor de IAFF
Sebastian Coe tijdens zijn speech voor de IAFF Foto EPA / Wu Hong

Voormalig olympisch kampioen Sebastien Coe wordt de nieuwe voorzitter van de mondiale atletiekbond IAAF. De Brit won de verkiezingen om het voorzitterschap in Beijing van de Oekraïner Sergej Boebka met 115 stemmen tegen 92, meldt persbureau AP.

De 58-jarige Coe, winnaar van het goud op de 1500 meter in 1980 en 1984, is de opvolger van Lamine Diack uit Senegal. Hij leidde de IAAF de afgelopen zestien jaar. Coe zat in het organiserend comité van de Olympische Spelen in Londen in 2012. Naar verluidt heeft hij tijdens zijn verkiezingscampagne 700.000 kilometer gereisd.

In verlegenheid om doping

Het thema doping speelde een belangrijke rol in de strijd tussen Coe en Bubka. De Brit reageerde fel op nieuwe onthullingen over verhulde, afwijkende bloedwaarden bij honderden atleten. Hij noemde de publicaties in de Engelse krant Sunday Times en bij de Duitse tv-zender ARD “een oorlogsverklaring aan de atletiek”.

Een dopingarts kwam vervolgens met diverse voorbeelden van nalatigheid, schreef Henk Stouwdam zaterdag in NRC. Hij verweet de IAAF bij dopingbestrijding “niet dezelfde wil te tonen als atleten die tonen om te winnen”. Coe treedt aan het einde van het WK Atletiek in Beijin, later deze maand, aan.

    • Laura Klompenhouwer