Clinton: Shells olieboringen in Alaska bedreigen uniek gebied

Clinton is tegen Obama’s fiat voor de olieboringen van Shell. Daarmee wordt de Noordpool verkiezingsthema.

Hillary Clinton distantieerde zich gisteren in Las Vegas van president Obama.
Hillary Clinton distantieerde zich gisteren in Las Vegas van president Obama. Foto Isaac Brekken/AFP

Nog geen dag nadat de Amerikaanse president Obama Shell toestemming heeft gegeven om naar olie te zoeken voor de kust van Alaska, heeft Hillary Clinton zich van dat besluit gedistantieerd. De Democratische presidentskandidaat noemde het Noordpoolgebied gisteren op Twitter „een unieke schat”. Het risico om daar naar olie te boren is volgens haar op dit moment te groot.

De website Politico citeerde een uitspraak van Clinton later op de dag op een bijeenkomst in Las Vegas: „Volgens mij moeten we niet het risico nemen van mogelijke catastrofes die kunnen gebeuren als er iets misgaat bij het zoeken naar olie in een van de laatste ongerepte gebieden op aarde.”

Niet eerder in deze verkiezingscampagne ging Clinton zo direct in tegen een besluit van Obama, wiens steun ze voor de verkiezingen in 2016 goed kan gebruiken.

Olieboringen in het Noordpoolgebied zijn omstreden. De omstandigheden waaronder de olie gewonnen moet worden zijn gecompliceerd, met alle gevaren van dien. Twee jaar geleden ging het in hetzelfde gebied al eens bijna mis toen een boorplatform van Shell op drift raakte en lange tijd stuurloos ronddobberde.

Keystone XL

Milieuorganisaties zijn daarom fel gekant tegen de Arctische boringen. Voor hen is het net zoiets als de aanleg van de pijpleiding Keystone XL, die olie vanuit de vuile teerzanden van Canada naar de Amerikaanse oostkust moet brengen. In plaats van te blijven zoeken naar steeds moeilijker te winnen fossiele brandstoffen zouden de VS moeten inzetten op schone energie.

Obama is het daarmee in principe eens. Hij zou graag de geschiedenis ingaan als Amerika’s eerste klimaatpresident. Het boren naar olie in kwetsbare gebieden en de pijpleiding Keystone XL zijn voor hem daarom hoofdpijndossiers: over de boringen voor de kust van Alaska heeft hij lang geaarzeld, een besluit over Keystone schuift hij nog steeds voor zich uit.

Voor Clinton zijn klimaat en milieu pas recent belangrijke thema’s geworden, mede onder druk van een van de Democratische tegenkandidaten, Bernie Sanders, die het verrassend goed in opiniepeilingen en inmiddels steun heeft gekregen van Friends of the Earth en andere milieugroepen.

Met klimaat en milieu, thema’s waarover Amerikanen zich meer zorgen maken dan in het verleden, kunnen de Democraten zich bovendien gemakkelijk onderscheiden van Republikeinse presidentskandidaten. Zij beschouwen klimaat veelal als een hype en vinden milieu ondergeschikt aan de economie. „Fout”, twitterde Jeb Bush gisteren na de uitspraken van Clinton. „Om nog meer anti-energie te zijn dan Obama is extreem.”

In juli presenteerde Clinton een plan om ten minste 33 procent van de elektriciteit voor 2027 uit duurzame bronnen als wind en zon te winnen. Daarmee gaat ze verder dan Obama, die pleit voor 20 procent duurzame energie vanaf 2030.

    • Paul Luttikhuis