Brainstormen op wandelschoenen

Van lopend vergaderen word je creatiever, zegt nieuw onderzoek. Maar als het gesprek over een probleem gaat waar maar één oplossing voor is, kun je beter blijven zitten.

illustratie Wijtze Valkema

Bij LinkedIn zijn ze er gek op. Sterker nog, topman Jeff Weiner zou het liefst altijd zo vergaderen. Hoe? Wandelend. Dertig minuten, in de frisse lucht. Buiten zijn er volgens Weiner minder afleidingen dan op kantoor. Vergaderingen verlopen daardoor een stuk productiever. Bovendien, zegt hij, zo kom je tenminste in beweging.

Een recent onderzoek onder 150 werkende Amerikanen onderschrijft die voordelen, stellen onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten in een artikel in Harvard Business Review. Zo bleken de mensen die wandelend vergaderen eerder geneigd te zeggen creatief en zeer gefocust te zijn op hun werk dan zij die dat niet doen.

Het is niet de eerste keer dat dit wordt geconcludeerd. Onderzoekers van Stanford University vonden vorig jaar al dat het creatieve denkvermogen van mensen met gemiddeld 60 procent stijgt wanneer zij wandelen. In een viertal experimenten lieten de onderzoekers in totaal 176 proefpersonen, voornamelijk studenten, zitten en wandelen waarna zij verschillende denkopdrachten moesten uitvoeren. Zo werd hun onder meer gevraagd een alternatieve gebruikswijze voor alledaagse producten als autobanden of knopen te bedenken.

Wat bleek: de proefpersonen die hadden gewandeld, hadden meer creatieve ideeën – zowel tijdens het wandelen als meteen daarna. Daarbij maakte het weinig uit of zij buiten hadden gewandeld of op een loopband. Zo schrijven de onderzoekers:

‘Walking opens up the free flow of ideas, and it is a simple and robust solution to the goals of increasing creativity and increasing physical activity.’

Voordat je al je vergaderingen naar buiten verplaatst: volgens de onderzoekers van Stanford University heeft wandelend vergaderen vooral een positief effect wanneer moet worden gebrainstormd over verschillende ideeën of oplossingen. Waar, kortom, creativiteit voor nodig is. Betreft het een probleem waarvoor maar één oplossing is, dan kun je beter zitten.

„Als je loopt, stel je je aan meer stimuli bloot. Dat beïnvloedt ook je mentale flexibiliteit en daarmee je creativiteit”, zegt hoogleraar algemene psychologie Bernhard Hommel. Samen met collega’s van de Universiteit Leiden deed hij eveneens onderzoek naar de effecten van lichamelijke beweging op het denken.

Hun conclusie: mensen die regelmatig bewegen, denken creatiever en presteren beter bij cognitieve testen. Hij ziet de mogelijke voordelen van wandelend vergaderen ook, zegt Hommel. Toch is het volgens hem beter die voordelen niet te generaliseren: „Het is geen one size fits all. Creativiteit wordt ook beïnvloed door hoeveel dopamine iemand aanmaakt. Je moet rekening houden met individuele verschillen.”

    • Eva Oude Elferink