Ambulancepersoneel breidt acties voor betere cao uit

Ambulancepersoneel tijdens een eerdere actie in mei.
Ambulancepersoneel tijdens een eerdere actie in mei. Foto: ANP / Martijn Beekman

Ambulancemedewerkers voeren volgende week hun acties in strijd voor een betere cao op. Dat maakte de FNV vandaag bekend.

Het ambulancepersoneel gaat volgende week verspreid over het hele land het werk vier uur lang neerleggen. Tijdens eerdere acties werd het werk steeds twee uur lang neergelegd. Tijdens de werkonderbrekingen wordt alleen uitgerukt voor spoedgevallen. Gepland vervoer en patiëntenvervoer zal tijdens de stakingsuren niet plaatsvinden.

De acties volgen elkaar daarnaast sneller op, met stakingen op aanstaande maandag, dinsdag, woensdag en op de laatste maandag van augustus. De eerdere werkonderbrekingen vonden met grotere tussenpozen plaats.

De acties volgende week vinden plaats in de regio’s Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Den Helder. De week erop zijn de regio’s rondom Nijmegen en Haarlem aan de beurt. Als een cao uitblijft, volgen nog meer regio’s.

Akkoord afgewezen

Ambulancepersoneel voert inmiddels drie maanden actie voor een betere cao. In eerste instantie werden er stipheidsacties georganiseerd, waarbij personeel geen overwerk meer uitvoerde en precies op tijd pauze nam.

In juli werd een onderhandelingsakkoord bereikt tussen vakbond CNV en Ambulancezorg Nederland. Die werd echter afgewezen door de leden van de vakbond.

De werkgevers boden het personeel in het afgewezen voorstel 3 procent meer loon verspreid over twee jaar. De vakbonden eisen een structurele loonsverhoging van 2,5 procent. Ze willen echter ook dat er iets gedaan wordt aan de hoge werkdruk en de agressie waarmee het personeel te maken krijgen tijdens het werk. Verder willen ze compensatie voor zwaardere diensten in de avond en het weekend.

    • Eva Smal