Achmea maakt weer winst

Achmea, de grootste zorg- en schadeverzekeraar van Nederland, heeft in het eerste halfjaar een winst gemaakt van 272 miljoen euro. Het concern, bekend van merken als Zilveren Kruis, FBTO en Centraal Beheer, maakte vanochtend bekend dat kostenverlagingen het bedrijf uit de verliezen hebben geholpen. Het concern beoogt de kosten met 450 miljoen per jaar te verlagen per eind 2016. Daardoor worden 4.000 banen geschrapt – ruwweg een op de vijf banen verdwijnt. Inmiddels zijn al 2.100 banen verdwenen sinds de aankondiging van de operatie twee jaar geleden. Ook in de top is het onrustig. Twee van de zes bestuurders vertrokken. Danny van der Eijk nam eerder dit jaar om onduidelijke redenen afscheid. Jeroen Breda Vriesman vertrok vorige maand omdat strafrechtelijk onderzoek naar een zaak waar hij bij betrokken nog steeds niet is afgerond. Het gaat om mogelijk onjuiste behandeling van huurinkomsten bij de voormalige fitnesscentra van Achmea. (NRC)