Zo houd je studeren betaalbaar

Foto ANP

Wie dit jaar begint als student, kan voor het eerst alleen maar lenen. Voorheen kregen uitwonende studenten vier jaar lang maandelijks 268 euro ‘gratis’ studiefinanciering. Maar dat krijgen de 65.000 eerstejaars academici en 102.000 hbo’ers die nu gaan studeren niet meer.

Zeven manieren om je uitgaven onder controle te krijgen:

1. Bereken wat het studeren je kost

Doe dat aan het begin van je studie. Op financieelstudieplan.nl staat hoeveel vergelijkbare studenten uitgeven en lenen. Vier jaar studie kost zo’n 55.000 euro. Bereken hoeveel geld je per maand nodig hebt, en bedenk hoe je daaraan komt.

Ongeveer 70 procent van de studenten gaat op kamers. Zij geven gemiddeld 953 euro per maand uit, dat is 443 euro meer dan thuiswonende studenten, blijkt uit onderzoek van budgetinstituut Nibud.

2. Schrijf je in bij de studentenhuisvesting

In Amsterdam betalen studenten gemiddeld 416 euro voor een kamer, maar voor die prijs iets vinden is lastig. Van de universiteitssteden is Enschede het goedkoopst: gemiddeld 288 euro huur per maand.

De beste garantie op een betaalbare kamer is huren via de lokale studentenhuisvesting. Schrijf je op tijd in – dat kan vaak al vanaf zestien jaar. Hoe langer je op de wachtlijst staat, hoe meer er valt te kiezen.

3. Zoek uit of de kamerhuur omlaag kan

Mogelijk vraagt de huisbaas een hogere huur dan wettelijk is toegestaan. Controleer dat met tools als de Huurprijscheck van de Huurcommissie of Check je Kamer van studentenbond LSVB. Die organisaties kunnen je ook adviseren als je huur te hoog is – soms kan een lagere huur worden afgedwongen.

Als je een studio of kamer met eigen voordeur hebt, heb je recht op huurtoeslag. Tot je 23ste geldt dat voor huizen tot 389 euro. Bedenk wel dat je meer gemeentebelastingen moet betalen als je geen huisgenoten hebt.

4. Houd je vaste lasten laag

Sommige vaste lasten kun je beperken. Verzekeringen bijvoorbeeld. Check of de reis-, aansprakelijkheids- en ongevallenverzekeringen van je ouders ook voor uitwonende kinderen gelden. Neem niet zomaar een inboedelverzekering. Het risico dat je ermee afdekt is klein.

Ook op abonnementen kun je besparen. Kijk eens wat een sim only-abonnement voor je telefoon met studentenkorting kost. Kranten en tijdschriften kun je goedkoop lezen als je een studentenabonnement neemt bij ISS. Veel sportscholen rekenen goedkopere tarieven voor studenten die overdag sporten. En gebruik je dat tv-abonnement nou echt of kun je het ook wel met alleen internet af?

5. Houd overzicht

Zet de vaste uitgaven op een rij. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de Rekenhulp van Studenten.net. Overweeg om de vaste inkomsten en lasten via één bankrekening te laten lopen, en vakantie- en uitgaansuitgaven via een andere. Zo weet je elke maand zeker dat je je rekeningen kunt betalen, en is het duidelijk hoeveel je overhoudt voor extraatjes.

6. Leef zuinig

Kook voor een dag extra, vries in wat je over hebt. Neem brood, een bakje rauwkost, een navulbare waterfles of koffie in een thermosbeker mee naar de universiteit. Een Mars kost in de kantine drie keer zo veel als in de supermarkt.

7. Zie op kamers gaan als investering

Al die kosten, is op kamers wonen dat waard? Studenten op kamers doen ook nog eens acht maanden langer over hun studie, blijkt uit onderzoek van SEO in opdracht van Elsevier. Maar je kunt het ook zo zien: wie zijn hele studententijd bij zijn ouders blijft wonen, doet gemiddeld drie maanden langer over het vinden van een baan en verdient zijn hele leven minder.

 

    • Anna Vossers