Zeker 150 doden bij aanval Boko Haram in noordoosten Nigeria

Een screenshot uit een video die in oktober 2014 door Boko Haram is verspreid, waarop Abubakar Shekau te zien is.
Een screenshot uit een video die in oktober 2014 door Boko Haram is verspreid, waarop Abubakar Shekau te zien is. Foto AFP / Video Boko Haram

Bij een aanval van de islamitische terreurgroep Boko Haram, in het noordoosten van Nigeria, zijn zeker 150 mensen om het leven gekomen, zo schrijft persbureau AFP. Tientallen gewapende strijders zouden op motorfietsen en met een auto het dorp Kukuwa-Gari zijn binnengereden, op zo’n 50 kilometer van Damaturu, de hoofdstad van de staat Yobe.

Eén van de oorzaken van het hoge dodenaantal komt volgens AFP doordat veel mensen zijn verdronken toen ze in een wanhoopspoging een rivier probeerden over te steken. Door de zware regenval van de afgelopen tijd stond het water veel hoger dan anders.

Inwoners die de aanval van de terreurgroep wel wisten te overleven, konden pas na enkele dagen de autoriteiten en media inlichten, omdat telefoonmasten in het gebied al tijdens eerdere aanvallen waren gesloopt.

Het dorp Kukuwa-Gari ligt op zo’n 50 kilometer van Damaturu, de hoofdstad van de staat Yobe:

EERDERE AANVALLEN

De afgelopen weken viel Boko Haram al verschillende dorpen binnen in het noordoosten van Nigeria. Daarbij werden tientallen mensen ontvoerd, onder wie kinderen.

In Nigeria zijn door aanslagen van Boko Haram in zes jaar tijd 20.000 mensen omgekomen en zeker 1,5 miljoen mensen ontheemd. Vorig jaar ontvoerden Boko Haram-leden in Nigeria meer dan tweehonderd schoolmeisjes en ook in december 2014 werden meer dan honderd vrouwen en kinderen ontvoerd.

    • Maarten Back