Wat merken Nederlandse bedrijven van de zonnige cijfers van het CBS?

foto Reuters

De zon schijnt bij het CBS: de economie groeit voor het vijfde kwartaal op rij en is nagenoeg terug op het niveau van voor 2008. Er wordt meer geëxporteerd dan vorig jaar. Het aantal banen en vacatures stijgt. De detailhandel boekte in juni zelfs de grootste omzetgroei in zeven jaar.

Maar gaat het ook zo goed met de bedrijven op de Amsterdamse beurs? Wat merken zij van de vier belangrijkste economische trends?

1. Groei in Nederland

Van de 25 bedrijven die de Amsterdamse AEX vormen, zijn er maar weinig zwaar afhankelijk van Nederland. Om precies te zijn: twee. Met 90 procent van de ruim 8 miljard euro omzet leunt KPN het meest op Nederland. Voeg daar verzekeraar NN (60 procent van de omzet) aan toe en klaar is de opsomming van AEX-bedrijven die meer van de helft van hun omzet uit Nederland halen.

Zo haalt Randstad 15 procent van zijn omzet uit Nederland en de Veldhovense chipmachinemaker ASML zelfs maar 0,22 procent (van de 6 miljard euro). Voor grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven doet de Nederlandse economie er dus relatief weinig toe. Maar in de boeken van de bedrijven kan zeker wel wat worden afgelezen over de stand van het land. Volgens analisten zijn uitzendbureaus een belangrijke economische graadmeter, dus is het positief dat de Nederlandse tak van Randstad met 15 procent groeit.

2. Lage olieprijs

Met nog geen 45 euro kost een vat olie de helft van een jaar geleden. Slecht nieuws voor Shell natuurlijk; daar daalde de winst in het tweede kwartaal met 35 procent. Het concern kondigde aan 6.500 van de 94.000 banen te gaan schrappen.

Slecht nieuws ook voor bedrijven die nauw verwant zijn aan de sector. Neem SBM Offshore (9 procent omzetdaling in het eerste half jaar) of detacheerder van technisch personeel Brunel waar de omzet van de olie- en gastak met 9 procent daalde in het tweede kwartaal.

Voor tankopslagbedrijf Vopak is de lage olieprijs juist positief omdat bedrijven olie willen opslaan tot de prijs stijgt. Vopak komt vrijdag met halfjaarcijfers maar in het eerste kwartaal steeg de winst er met 24 procent.

3. Lage euro, lage rente

De dollar staat hoog ten opzichte van de euro. Goed nieuws voor alle bedrijven die veel zaken doen in de VS en/of betaald worden in dollars. Wisselkoerseffecten kwamen dan ook erg vaak in positieve zin voorbij in halfjaarcijfers. Het door problemen geteisterde AirFrance-KLM weet er zelfs een omzetstijging van 3 procent (507 miljoen euro mee) mee te maken.

Verzekeraars Delta Lloyd en Aegon werden door beleggers het hardst afgestraft voor hun halfjaarcijfers. Beide zagen vorige week ongeveer een miljard van hun beurswaarde verdampen. Niet vanwege de winstcijfers, maar vanwege de kapitaalbuffers die mede vanwege de lage rente onder druk staan.

4. Chinese problemen

Aan sombere China-verhalen geen gebrek. De beurs crashte onlangs en naar verwachting groeit de economie in 2015 ‘maar’ zo’n 7 procent, en dan nog de recente devaluatie. In Nederlandse bedrijfscijfers is dat nog niet duidelijk terug te zien.

Pakketreus TNT Express meldde bij de halfjaarcijfers cryptisch dat “de omzet is beïnvloed door een scherpe afname van Chinese export”. Staalgigant Arcelor Mittal compenseerde de ingezakte Chinese vraag met Europese groei. Bij topman Frans van Houten van Philips, dat 10 procent van de omzet in China behaalt, steeg de winst met 13 procent. Hij was wel pessimistisch over de toekomst. “De Chinese markt wordt steeds moeilijker.”

    • Camil Driessen