VVD-fractie gaat akkoord met steunpakket Griekenland

Financieel woordvoerder Mark Harbers van de VVD staat de pers te woord na afloop van een vijf uur durend overleg met de VVD-fractie. Foto ANP / Bart Maat

De Kamerfractie van de VVD gaat na uren overleggen akkoord met het nieuwe steunpakket aan Griekenland. Maar van harte is dat niet, zo liet financieel woordvoerder Mark Harbers zojuist aan persbureau ANP weten. Volgens Harbers zijn er binnen de fractie nog “veel twijfels, maar misschien gaat het dit keer wel werken”.

Harbers en zijn VVD-collega’s waren al sinds een uur of één achter gesloten deuren samen om te vergaderen over het nieuwe steunpakket van 86 miljard euro. Morgen wordt er in de Tweede Kamer gesproken over het pakket met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA). De parlementariërs moesten daarvoor terugkomen van reces.

De VVD was een van de weinige partijen in de Tweede Kamer die zich vooralsnog niet had uitgesproken over het nieuwe steunpakket aan Griekenland. Coalitiepartner PvdA liet begin vorige maand al weten zich te kunnen vinden in de nieuwe lening, net als D66. De SP en GroenLinks zijn, net als ChristenUnie, SGP en PVV, tegen.

De verkiezingsbelofte gebroken

Voor de VVD is de nieuwe miljardenlening aan Griekenland een vervelend dossier. Bij de verkiezingen van 2012 zei Rutte namelijk nog dat hij zou tegenstemmen als de Grieken opnieuw om geld zouden vragen. Door zelf al in te stemmen met het voorstel heeft hij zijn belofte aan de kiezer „in de kern” gebroken, zo zei hij laatst.

Toch kon de VVD-fractie weinig anders dan haar tegenzin inslikken, zo schreef onze Haagse verslaggever Erik van der Walle vanmiddag al in NRC Handelsblad:

“Een tegenstem zou immers betekenen dat Rutte aan zijn Europese collega’s moet vertellen dat hij geen parlementaire goedkeuring krijgt. Door toedoen van zijn eigen partij.”

    • Joost Pijpker