Verkoop Imtech stelt 9300 banen veilig - 143 miljoen euro vrij voor leveranciers

Het kantoor van Imtech in Brussel Foto: AFP

Door de verkopen van onderdelen van het failliet verklaarde Imtech is de werkgelegenheid voor 9300 mensen veiliggesteld. De verkopen hebben daarnaast 143 miljoen euro veiliggemaakt voor de betaling van leveranciers, blijkt uit een persbericht van de curatoren.

De curatoren bevestigden vanochtend in een persbericht dat de divisie Imtech Traffic & Infra is verkocht aan investeringsmaatschappij Egeria, zoals gisteren duidelijk werd uit een melding bij de Autoriteit Consument en Markt.

Door de verkoop van de infrastructuurdivisie is de werkgelegenheid van 1.965 van de 2.093 medewerkers van de divisie veiliggesteld. Hierdoor is het totale aantal geredde banen op 9.300 uitgekomen, waarvan 2.300 in Nederland. Bij Imtech werkten op het moment van het faillissement ongeveer 22 duizend mensen, waarvan 4.500 in Nederland.

Crediteuren

De curatoren hebben niet bekendgemaakt voor hoeveel de onderdelen zijn verkocht. Wel schrijven ze dat de verkoop van Imtech T&I 39 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor de betaling van leveranciers. De eerdere verkopen van het onderdeel Marine bracht 48 miljoen euro binnen voor de zogenoemde handelscrediteuren, en die van de Scandinavische tak 56 miljoen euro. Doordat allemaal projecten van deze verkochte divisies nu bovendien doorgaan, is er daarnaast 120 miljoen euro aan bankgaranties veiliggesteld.

Ook de verplichtingen van deze divisies aan “andere crediteuren” zijn volgens de curatoren “voor tientallen miljoenen euro’s veiliggesteld”. Wie er bedoeld worden met die crediteuren, schrijven de curatoren niet. De drie Nederlandse grootbanken waren op het moment van het faillissement grootaandeelhouder van Imtech, alsook de belangrijkste financiers. Doordat de banken niet bereid waren om extra krediet te verlenen aan Imtech toen er extra tegenvallers in Duitsland boven kwamen, was het bedrijf genoodzaakt het faillissement aan te vragen.

De curatoren hadden afgelopen week kritiek op de banken omdat ze de rekeningen van de nog draaiende Imtech-werkmaatschappijen hadden geblokkeerd. De drie blijken nu bereid om uit de - onbekende - verkoopopbrengst een half miljoen euro beschikbaar te stellen voor de noodzakelijke ict-ondersteuning voor de Imtech-onderdelen. Verder blijven de leasemaatschappijen de geleasede voertuigen gedurende de maand augustus aan Imtech ter beschikking stellen.

ING heeft dit weekend ook de geblokkeerde bankrekeningen weer opengesteld, schrijven de curatoren. Binnenkomende betalingen kunnen daardoor weer worden gebruikt rekeningen te voldoen. Rabobank handhaaft volgens de curatoren de blokkades op de bankrekeningen nog wel.

De curatoren schrijven “hoopvol” te zijn dat in samenwerking met de banken er op korte termijn nog meer onderdelen van Imtech Benelux kunnen worden verkocht. Ze herhalen in het persbericht dat ze verwachten dat er uiteindelijk geen geld overblijft voor de aandeelhouders van de technisch dienstverlener.

Beurs

Gisterochtend werd de handel in het aandeel Imtech nog stilgelegd door de AFM, in afwachting van een persbericht van de curatoren. Nu die is verschenen, is de handel weer hervat, schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het aandeel noteert rond 9.30 uur op 18 cent, vijftig procent meer dan voor de tijdelijke stillegging.

    • Eva Smal