Turkse olympisch kampioene raakt medaille kwijt om doping

Asli Cakir-Alptekin Foto EPA

De Turkse middellangeafstandsloper Asli Cakir-Alptekin (29) wordt voor acht jaar geschorst en raakt haar gouden medaille op de 1.500 meter op de Olympische Spelen van 2012 in Londen kwijt.

Dat is de uitkomst van een schikking die getroffen is bij een beroepszaak die voor het internationale sportarbitragetribunaal CAS diende. Zij was al uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden en ontloopt nu een schorsing voor het leven.

Cakir-Alptekin werd in januari 2013 al door de internationale atletiekbond IAAF in staat van beschuldiging gesteld wegens abnormale waarden in haar bloedpaspoort tussen juli 2010 en oktober 2012, nadat ze al eens in 2004 was betrapt op doping. De Turkse atletiekfederatie verzette zich tegen het opleggen van een schorsing na de atlete te hebben gehoord voor een tuchtcommissie, waarna de IAAF naar het CAS stapte. Cakir-Alptekin is nu met de IAAF tot een schikking gekomen.

De IAAF is aan de vooravond van de WK atletiek in Beijing, die zaterdag beginnen, in de greep van een dopingcrisis na onthullingen in The Sunday Times en de Duitse zender ARD, al staat de kwestie-Cakir-Alptekin daar los van. Eerder deze maand werd, op basis van uitgelekte bloeddata uit de periode 2001-2012, door dopingexperts geconcludeerd dat de IAAF de afgelopen jaren te weinig heeft gedaan om dopingzondaars op te sporen en te straffen. De IAAF bestrijdt dat.

Morgen kiezen de 214 aangesloten landen op het IAAF-congres in Beijing na zestien jaar weer een nieuwe voorzitter. Die zal als belangrijkste opdracht de taak krijgen om de geloofwaardigheid te herstellen in de door dopingkwesties geteisterde ‘moeder aller sporten’.

De twee kandidaten om de de 81-jarige Senegalees Lamine Diack op te volgen zijn voormalig middellangeafstandspecialist Sebastian Coe uit Groot-Brittannië en de Oekraïener Sergei Bubka, voormalig wereldrecordhouder polsstokhoogspringen.