Totilas, het wonderpaard dat door blessures nooit aan rijden toekwam

Paardentrainer Sjef Janssen vergeleek hem onlangs nog met Arjen Robben. Bijzonder getalenteerd, maar ook uitermate gevoelig voor blessures. Omdat het wonderpaard Totilas vorig weekeinde opnieuw een kwetsuur opliep, hebben zijn eigenaren nu besloten de hengst met pensioen te sturen.

Totilas tijdens een wedstrijd in juli, met op zijn rug Matthias Alexander Rath. Foto EPA / Friso Gentsch

Paardentrainer Sjef Janssen vergeleek hem onlangs nog met Arjen Robben. Bijzonder getalenteerd, maar ook uitermate gevoelig voor blessures. Afgelopen weekeinde ging het weer mis met wonderpaard Totilas, pas net terug na één jaar blessureleed. Zijn eigenaren besloten vandaag om een einde te maken aan de topsportcarrière van de 15-jarige hengst.

Ooit was Totilas, in 2000 geboren in het Friese Broeksterwoude, van ongekende klasse. Maar dat was toen in combinatie met de Nederlandse ruiter Edward Gal. Het duo Gal en Totilas werd in 2009 twee keer Europees kampioen, op de kür en in teamverband. Een jaar later volgden maar liefst drie wereldtitels op het WK in Kentucky.

Edward Gal en Totilas op het WK in Kentucky

Maar daarna ging het in rap tempo bergafwaarts met de zo veelbelovende loopbaan van Totilas. Vlak na zijn drie wereldtitels wordt het dressuurpaard verkocht aan de Duitse oud-ruiter en fokker Paul Schockemöhle, die de hengst wil gebruiken om te fokken. Naar verluidt voor het astronomische bedrag van 10 miljoen euro.

Er moet ook geld worden verdiend

Die verkoop betekende het einde van de combinatie Gal/Totilas. Schockemöhle verkocht de sportrechten voor het paard namelijk aan voormalig dressuuramazone Ann Kathrin Linsenhoff en haar man Martin Rath. Hun zoon, Matthias Alexander Rath, werd de nieuwe ruiter. Hij moest met Totilas Duitsland terugbrengen naar de top van het dressuur.

Terwijl Rath probeerde aan zijn nieuwe paard te wennen, moest Totilas echter ook geld verdienen voor zijn andere baas, de fokker Schockemöhle. De prijs van rietjes met sperma werden verhoogd naar 8.000 euro per stuk. Die werkzaamheden kwamen de sportieve prestaties van Totilas niet ten goede.

De winnende kür van Gal/Totilas op het EK in 2009:

In het voorjaar van 2011 zou Rath voor het eerst een wedstrijd rijden op Totilas, maar dat debuut moest worden uitgesteld vanwege een hoefblessure. Toen de Duitse ruiter en het Friese paard in juni alsnog samen de ring ingaan, waren de prestaties lang niet zo goed als onder Gal. Eind 2011 raakte Totilas opnieuw geblesseerd.

Het paard van glas, voortdurend geblesseerd

Amper was het ‘paard van glas’ hersteld toen het in 2012 opnieuw fout ging. Twee jaar lang was Totilas uit de running door kwetsuren en problemen. In maart vorig jaar begonnen Rath en Totilas opnieuw met trainen, als voorbereiding op het WK van dat jaar. Ook dat toernooi loopt de combinatie mis door een blessure.

Vandaag maakte de familie Linsenhoff-Rath bekend dat Totilas nooit meer zal deelnemen aan de wedstrijdsport. Het paard dat volgens onze sportredacteur Robert Hüsken “een mens kippenvel over het hele lijf kan bezorgen” heeft nooit de belofte kunnen inlossen die het dier in zich droeg. Waardoor dat kwam? Hüsken:

“Je weet nooit precies waar dat aan ligt, maar het ligt er wel dik bovenop dat het met Rath niet zo goed klikte als met Gal. Niet dat Rath een slechte ruiter is, integendeel. Maar Totilas is een vrij moeilijk paard, dat van ritme houdt. Op vaste tijden eten, naar buiten en weer terug op stal.”

Een andere belangrijke reden is volgens Hüsken dat Totilas niet alleen wedstrijden reed, maar ook werd ingezet voor het dekken. Soms meerdere keren per dag. En bij het bespringen van zo’n kunstmerrie kan van alles misgaan weet Hüsken. “Dat heeft zeker meegespeeld”, zegt hij.

Of zoals columniste en wielrenster Marijn de Vries het afgelopen weekeinde in Trouw treffend samenvatte:

“Als je Lionel Messi drie keer per dag op een vrouw legt omdat je zoveel mogelijk topvoetballertjes wilt fokken, dan komt er op het voetbalveld ook niet zoveel meer uit de beste man - lijkt mij zo.”

Lees ook uit NRC Handelsblad van afgelopen weekeinde: Het lijden van wonderpaard Totilas
    • Joost Pijpker