Steunfonds van 1,25 miljoen voor gedupeerden kraanongeluk Alphen

Een hoogwerker bij het gevallen deel van de Julianabrug.
Een hoogwerker bij het gevallen deel van de Julianabrug. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Bewoners en winkeliers die slachtoffer zijn geworden van het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn kunnen vanaf vandaag een beroep doen op een steunfonds. De drie bouwbedrijven die betrokken waren bij het ongeluk, Mourik, BSB Staalbouw en Peinemann, storten daar samen 1,25 miljoen euro in. Dat bevestigt een woordvoerder van Mourik na berichtgeving van de NOS.

In Alphen aan den Rijn vielen op 3 augustus rond 16.15 uur twee hijskranen en een deel van een brug om tijdens werkzaamheden aan de Julianabrug. Ze vielen op meerdere woningen en winkels aan de Hooftstraat. Er raakten geen mensen gewond.

akkoord met de verzekeraars

Het geld is vooral bedoeld om de beschadigde huizen en winkels zo snel mogelijk weer op te bouwen en te herstellen, “zodat alle bewoners weer terug naar huis kunnen”. De woordvoerder wil geen uitspraken doen over hoeveel de afzonderlijke bedrijven bijdragen aan het fonds.

“Om de onzekerheid bij de bewoners en winkeliers over verzekeringen weg te nemen hebben wij dit steunfonds opgezet. We hebben hierover een akkoord met alle verzekeraars van de gedupeerden.”

De mensen die door het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn dakloos zijn geworden zijn door de gemeente ondergebracht in een jeugdzorginstelling. Het gaat om de bewoners van achttien woningen. De werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug zijn vanaf maandag 10 augustus geleidelijk hervat.

Gemeente stelt aannemers aansprakelijk

Vorige week stelde de gemeente Alphen aan den Rijn aannemerscombinatie Mourik/BSB Staalbouw aansprakelijk voor het brugongeval. Bouwbedrijf Mourik legt de verantwoordelijkheid bij BSB Staalbouw. De kosten van de nasleep van het ongeval raamt de gemeente op 1,3 miljoen euro.

Mourik beloofde al eerder de mensen die getroffen zijn door het ongeluk een financieel voorschot. Voor particulieren is dit 2.000 euro en voor ondernemingen 5.000. Dat geld, in totaal 57.000 euro, komt ook uit het noodfonds.

berging

De Alphense wethouder Tseard Hoekstra maakte vandaag bekend dat de berging van hijskranen, het brugdeel en de verwoeste panden in Alphen aan den Rijn waarschijnlijk in de eerste helft van september begint, meldt persbureau ANP. Het plan van aanpak voor het opruimen van de ravage moet eind augustus klaar zijn.

De gemeente, de aannemer, de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zoeken samen naar een geschikte aannemer voor het opruimwerk. Alle partijen moeten het plan goedkeuren.