Slaapapparaat Sense meet consequent verkeerd

Er staat een klein bolletje op mijn nachtkastje. Als ik met mijn hand eroverheen ga, gloeit hij groen op. Het is Sense, een sleep tracker die belooft dat je door hem ‘heerlijk wakker wordt’ en dat ‘je slaap verbetert’. Sense bestaat uit twee onderdelen: dat bolletje voor op je nachtkastje en een ‘sleep pill’ ter grootte van een muntstuk, die je aan je kussen vastmaakt. Samen houden ze je slaappatroon en de omstandigheden van je slaapkamer in de gaten. Het bolletje meet of het te licht, benauwd of rumoerig is in je kamer, de pil meet hoelang en diep je slaapt en of je veel woelt. Sense werkt met een bluetooth connectie, en het bolletje en de pil geven de informatie door aan de bijbehorende app. Die combineert de gegevens en geeft advies hoe je je slaap kunt verbeteren.

Klinkt handig, toch? Dat vond ik niet alleen: via crowdfundingsite Kickstarter haalden de makers vorig jaar 2,4 miljoen dollar op. Daarnaast kreeg het bedrijf nog eens ruim 30 miljoen dollar aan investeringen.

Helaas werkt het voor geen meter. Ik gebruik de Sense nu anderhalve maand, en hij meet consequent verkeerd. De tijd dat ik opsta en naar bed ga heeft hij altijd mis. In een doodstille slaapkamer klaagt hij over rumoer, een kamer vol zonlicht is ‘donker’.

Als die basale informatie al niet klopt, vertrouw ik de rest van de metingen al helemaal niet meer. Ik voel me stom: ik kocht voor veel geld een gadget die mij zou vertellen of het te warm, te benauwd of te licht is in mijn slaapkamer. Pas nu ik ’m anderhalve maand in huis heb, snap ik: daar heb je geen apparaat voor nodig.

Tijdens een snikhete zomernacht vond Sense het ‘te heet’ in mijn slaapkamer. Daar had hij nou een keertje gelijk in. Had ik mijn geld toch beter kunnen besteden aan een ventilator dan aan een apparaat dat precies hetzelfde concludeert als ik. Er zijn nog steeds mensen die op hun Sense wachten, omdat het bedrijf ze veel later dan afgesproken levert. Als ik heel gemeen zou zijn, zou ik de mijne aan ze doorverkopen.

    • Charlotte van ’t Wout