Shell mag naar olie boren in Alaska nu veiligheidsuitrusting op orde is

Het boorplatform van Shell, voor het transport van een haven nabij Seattle naar Alaska in april. Op de achtergrond zijn de Olympic Mountains te zien.
Het boorplatform van Shell, voor het transport van een haven nabij Seattle naar Alaska in april. Op de achtergrond zijn de Olympic Mountains te zien. Foto: AP / Daniella Beccaria / seattlepi.com

Shell heeft definitief toestemming gekregen van de Amerikaanse overheid om te boren naar olie in gebieden in Alaska.

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij kreeg in juni al de meeste vergunningen, maar heeft nu ook de nog benodigde veiligheidsuitrusting op orde waardoor het boren mag beginnen.

De toestemming werd gisteravond verleend door het Amerikaanse Bureau of Safety and Enviromental Enforcement (BSEE).

Shell (375 miljard euro omzet en 13 miljard euro winst vorig jaar, 94.000 werknemers) doet al jaren pogingen tot proefboringen in het Arctische gebied. De regio zou volgens schattingen van Amerikaanse geologen mogelijk eenvijfde van alle ongerepte olievoorraden ter wereld – circa 25 miljard vaten olie en 3.400 miljard kubieke meter aardgas – herbergen.

Milieu

Tegen het boren naar olie in Alaska bestaat grote weerstand, vanwege de milieugevolgen als er onverhoopt een olielek ontstaat en de gevolgen daarvan voor Shell zelf. Een paar jaar geleden gingen de proefboringen in het gebied bijna mis, toen het boorschip Kulluk met 500 ton olie aan boord voor de kust vastliep. Uiteindelijk lukte het dat schip weer vlot te trekken. Shell besloot daarop wel het proefboren uit te stellen.

Op de aandeelhoudersvergadering van Shell dit voorjaar stelde onder meer pensioenbeheerder APG kritische vragen over het voornemen van de oliemaatschappij om toch weer in Alaska te gaan boren. Greenpeace heeft eind juli nog geprobeerd het schip van Shell, dat de benodigde veiligheidsuitrusting naar Alaska moest vervoeren, tegen te houden.

Het gebied waar Shell nu mag boren:
120515eco_alaskaolie_ig101