Scheepseigenaren boos over ‘gratis’ Sail

Foto ANP

Rederijen en scheepseigenaren zijn ontevreden over de financiering van Sail. Tweederde van de inkomsten uit commerciële rondvaarten gaat naar de organisatie, eenderde is voor de eigenaren. Dat klopt niet, vindt Pouwel Slurink van rederij Naupar.

“Sail heeft ons geld nodig om het evenement gratis te houden, maar deze financiering maakt de basis fragiel. Veel eigenaren vragen zich af of ze in 2020 nog wel mee zullen doen. Het zou beter zijn om een kleine bijdrage aan het publiek te vragen.”

Ook Monique Fennema, directeur van Frisian Sailing Company, voorziet problemen. “Het verschil tussen wat de klant betaalt en wat de schipper ontvangt wordt te groot. De verwachtingen van de klant zijn dan te hoog. We kunnen bijna niet meer de kwaliteit waarborgen.” Sail-directeur Erwin van Lambaart ziet niets in een entreeprijs van 2 of 3 euro.

“Sail moet gratis blijven, anders verandert het karakter.”

Gratis Sail

Sail 2015 is de negende editie van het vijfjaarlijkse evenement. De eerste editie vond plaats in 1975. Alleen een zitplaats bij de muziek kost geld. Voor een stoel bij een van de vijf concerten in de Sail Music Marina, van het Concertgebouworkest (morgenavond, 79 euro voor een golden seat inclusief een glas champagne) tot K3 (zondagmiddag), moet je een kaartje kopen.

Maar de rest van het grootste publieksevenement van Nederland is gratis toegankelijk. Directeur Erwin van Lambaart:

“Iemand die zijn eigen boterhammen meeneemt kan de hele dag genieten zonder dat het hem iets kost.”

De organisatie verwacht dit jaar twee miljoen bezoekers.

    • Mark Duursma