Politie Gouda bezorgd door mensen met ‘negroïde uiterlijk’ tijdens intocht Sinterklaas

De aanwezigheid van mensen met een „links georiënteerd” en „negroïde uiterlijk” gaf de politie bij de landelijke Sinterklaasintocht, vorig jaar in Gouda, „een onrustig gevoel van veiligheid voor de aanwezige gezinnen”. Dat schrijven de agenten in het proces-verbaal op grond waarvan Jerry Afriyie volgende week woensdag wordt vervolgd.

Hij is de enige van de negentig mensen die destijds werden gearresteerd die ook daadwerkelijk wordt vervolgd. Alle andere zaken zijn geseponeerd. Afriyie, die al jarenlang actie voert tegen Zwarte Piet onder de naam Kno’ledge Cesare, wordt verdacht van mishandeling van een agent en wederspannigheid bij zijn arrestatie.

Op beelden van de protesten tegen de Sinterklaasintocht op 15 november is te zien hoe Afriyie tegen de grond wordt gewerkt door een handjevol agenten dat bovenop hem gaat zitten. Zijn advocaat, Tomas Kodrzycki, is van plan die beelden volgende week in de rechtszaal te vertonen. Afriyie is destijds ook direct de bevoegdheid ontnomen om zijn baan als beveiliger uit te oefenen. Dat is volgens de politie, die deze bevoegdheid moet verlenen, vanwege de mishandeling van de agent – dat Afriyie alleen nog verdacht was en het toen nog niet eens vaststond of hij hiervoor zou worden vervolgd, had volgens de politie geen invloed op dat besluit.

Alle actievoerders werden aangehouden omdat ze de Sinterklaasoptocht bijwoonden op een plaats waar de burgemeester een demonstratieverbod had afgekondigd. Zij stonden daar zwijgend, sommigen met anti-Zwarte Piet-T-shirts aan.

    • Bas Blokker