‘Onderdeel Imtech failliet, ontslag dreigt voor 1200 werknemers’

Imtech. Foto ANP / Olaf Kraak

Voor Imtech Building Services is faillissement aangevraagd bij de Rotterdamse rechtbank. Althans, dat zeggen de vakbonden FNV en CNV vandaag te hebben gehoord van de curatoren van het bedrijf, zo schrijft persbureau ANP. Het moederbedrijf Imtech N.V. ging vorige week failliet.

Als de Rotterdamse rechtbank het faillissement verleent, wacht de 1200 werknemers van Building Services ontslag. Dat zou volgens FNV-bestuurder Jan Meeder “het slechtste scenario zijn”:

“Iedereen staat dan op straat en is afhankelijk van een eventuele doorstart van het bedrijf.”

CNV-bestuurder Loes Bezemer-Videler sprak van een zeer triest moment. “Dit massa-ontslag komt keihard aan.” De 1200 werknemers die hun baan verliezen betalen volgens de vakbond indirect de rekening voor de fraudezaken in Duitsland en Polen waar Imtech in verzeild was geraakt.

Drie onderdelen verkocht

Imtech is opgedeeld in zeven divisies. Voor de onderdelen Nordic en Marine zijn al kopers gevonden. Eerder vandaag werd ook bekend dat een derde divisie van het bedrijf, Imtech Traffic & Infra, is verkocht.

Een koper voor Imtech Building Services lijk moeilijk te vinden, omdat het bedrijf de bouwcrisis niet goed heeft doorstaan en weinig orders heeft.

9.300 banen veilig gesteld

Bij Imtech werkten op het moment van het faillissement 22.000 mensen, van wie 4.500 in Nederland. Met de verkoop van de infrastructuurtak zijn 1.965 van de 2.093 banen van die tak veiliggesteld, waarvan 994 in Nederland.

In totaal zijn nu 9.300 banen veilig gesteld, waarvan 2.300 in Nederland. Vooralsnog, want het is niet bekend hoe de nieuwe eigenaren de divisies zullen organiseren.

    • Maarten Back