‘Noor bezocht 19 Europese landen in één dag’

Dat schreef Metro over de Noorse avonturier Gunnar Garfors

Illustratie Mariette Twilt

De aanleiding

Gunnar Garfors is een gekke Noor. Hij is overal geweest, maar dan ook echt overal. In alle 198 landen van de wereld. Inclusief verweggistanstaatjes als Nauru (een soort Vlieland in de Grote Oceaan) en Kiribati (ergens halverwege de lijn Australië-Mexico). Op zijn 37ste was hij al klaar. Dat krijg je met zijn tempo: hij zou op één dag negentien landen in Europa bezocht hebben.

„Hoe hij dat gedaan heeft, blijft een raadsel”, schreef Metro afgelopen donderdag naar aanleiding van de verschijning van zijn Engelstalige boek 198: How I Ran Out Of Countries. Tijdschrift Linda vindt dat Garfors „valsgespeeld” heeft. Want negentien landen op een dag, dat kan natuurlijk niet. Of toch wel?

En, klopt het?

It was the ultimate boys trip.” De opgewekte stem van Garfors klinkt door de telefoon. „Ik heb het echt gedaan”, zegt hij. Het zou een „promotiestunt” zijn geweest voor zijn boek, dat vorig jaar al in het Noors uitkwam. Als bewijs mailt hij kaarten, foto’s en links naar artikelen over zijn avontuur, onder meer op de site van de BBC. Ook stuurt hij een link naar goksite ComeOn, waar mensen live geld konden inzetten op welke landen hij zou nemen en op het slagen van het avontuur.

We pakken zijn kaart erbij. De rode lijn eroverheen is het gps-signaal van de telefoon van Garfors op 21 september 2014.

00.00 uur. De Noor zit met twee vrienden in een oude Ford Focus aan de grens Griekenland (land 1) - Bulgarije (land 2). Ze hadden eigenlijk een Audi A6 gehuurd, maar die bleek niet meer beschikbaar. Dan maar een oude Focus. Klokslag middernacht geven ze gas de grens over en gaan linksaf, op naar Macedonië (3), 39 kilometer verderop.

03.08 uur. Grenscontrole bij Kosovo (4). Een lange rij auto’s. Garfors stapt uit, rent naar het douanepoortje, laat zijn paspoort stempelen, en sprint terug Macedonië in. De Focus sjeest naar Skopje, waar ze op het vliegtuig stappen. Geen rijen bij de douane? Garfors: „We hadden geluk.”

05.38 uur. Servië (5). Vliegtuig uit, klaarstaande huurauto in. Een uur later zijn ze in Kroatië. Volgens de kaart tenminste. Kan het ook? Ja het kan, via snelweg E-70 is het 106 kilometer en ze zitten nu in een BMW – dat kan in een uur.

07.30 uur. Bosnië (6) aantikken. Noordwaarts nu.

09.25 uur. In 2,5 uur van Bosnië dwars door Slovenië (7) en Oostenrijk (8) in. Kan dat ook? Met een gemiddelde snelheid van 130 kilometer per uur wel en het is ’s ochtends vroeg. Ja dus, zonder files. Dan gaat het snel: Oostenrijk (9), Hongarije (10), Slowakije (11) en Tsjechië (12) liggen vlak bij elkaar. Snel Oostenrijk weer in en inchecken voor het tweede vliegtuig van de dag.

16.12 uur. Het vliegtuig uit Wenen komt aan in Düsseldorf, Duitsland dus (13). Huurauto drie wacht buiten met een cameraman erin: vanaf nu is er ook videobewijs. Alles is van tevoren geregeld, tot in de puntjes. Dat moet ook wel, want een uur later steken ze het smalste stukje Nederland (14) over bij Limburg, België (15) in. Luxemburg (16) is slechts een blokje om.

18.48 uur. Nog maar eens een stukje van de route checken. In 2 uur en 50 minuten van Luxemburg door Frankrijk (17) naar Basel in Zwitserland (18). Mogelijk? Het is 339 kilometer volgens Google Maps. Dan moet je gemiddeld 120 per uur rijden. Kan weer, maar wel weer alleen met geluk. Eén file en het is afgelopen.

21.36 uur. Nog twee uur en 24 minuten om het negentiende land van de dag te bereiken.

23.37 uur. Liechtenstein (19). Net over de grens is alles dicht, dus rijden ze Zwitserland weer in. Daar vinden ze een hotel met een bar en drie ijskoude biertjes.

Conclusie

We waren er niet bij, maar het is mogelijk om in één dag negentien Europese landen aan te doen. Bovendien is het bewijs van Gunnar Garfors – de gps-kaart, beschrijvingen, foto’s, filmbeelden – best overtuigend. Daarom is ons oordeel: ongelooflijk, maar waar.

    • Tom Vennink