Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Economie

Nieuwe hoop voor Afrikaanse albino’s in de VS

Bijgeloof, aangewakkerd door gewetenloze toverdokters, maakt albino’s in Tanzania tot opgejaagd wild. Ze worden gedood bij rituele offers en hun ledematen, organen en geslachtsdelen dienen als traditionele medicijnen. In Tanzania wordt slechts 2 procent van de albino’s ouder dan veertig jaar. Een aantal jaar geleden werd alarm geslagen over een reeks moorden op albino’s in Tanzania en buurlanden. Na de moorden kwamen de Tanzaniaanse overheid en buitenlandse organisaties in actie, maar het probleem is niet verdwenen. Het heeft te maken met het hardnekkig geloof in geesten. Veel Afrikanen – of ze nu wonen in een sloppenwijk of in het parlement zitten – geloven dat overal geesten rondwaren. Die geesten zijn gunstig te stemmen door tovenaars. Nog steeds gaan miljoenen zowel traditionele als geschoolde Afrikanen naar de medicijnman. Die geneest hen met kruiden, offers of simpelweg een goed gesprek. Corrupte medicijnmannen vermengen het poeder van albinobeenderen of hun hoofdhaar in crèmes, drankjes en poedertjes. Die middeltjes verzekeren een mijnwerker van goud, een visser van een goede vangst en een politicus van een verkiezingsoverwinning. Vijf Afrikaanse albino's die in Tanzania zijn verminkt, beginnen in de Verenigde Staten aan een nieuw leven. In een ziekenhuis in Philadelphia krijgen ze protheses aangemeten.
Pendo Noni uit Tanzania zit op haar kamer in New York. Pendo is samen met vier andere kinderen met albinisme in de VS om gratis te worden geopereerd. Ook krijgen ze protheses aangemeten.
AP / Julie Jacobson
Ook de zeventienjarige Kabula Masanja wordt uitgebreid opgemeten, zodat de juiste prothese gemaakt kan worden. Bijgeloof, aangewakkerd door gewetenloze toverdokters, maakt albino’s in Tanzania tot opgejaagd wild. Armen, benen en geslachtsdelen brengen op de zwarte markt gemakkelijk 50.000 euro op.
AP / Matt Rourke
Pendo Noni (links) en Kabula Masanja spelen een potje memory. Pendo en Kabula zijn in Tanzania aangevallen en beroofd van enkele van hun ledenmaten. De lichaamsdelen en het bloed van albino’s zijn erg populair bij medicijnmannen in Tanzania.
AP / Julie Jacobson
Mwigulu Magesa (12) en Emmanuel Rutema (13) krijgen protheses aangemeten in het Shriners kinderziekenhuis in Philadelphia.
AP / Matt Rourke
De vijfjarige Baraka Lusambo test zijn nieuwe prothese. Personen die leven met albinisme, hebben een erfelijke afwijking, waardoor hun lichaam geen of nauwelijks melanine produceert.
AP / Matt Rourke
Voor veel albino’s in Afrika zijn de weersomstandigheden op het continent een vloek: ze worden gemarteld door de zon en opgejaagd in de schaduw. Door hun tekort aan huidpigment, dat bescherming biedt tegen ultraviolette stralen, krijgen ze snel huidkanker. Het felle licht snijdt als een mes in hun ogen. In Tanzania wordt slechts 2 procent van de albino’s ouder dan veertig jaar.
AP / Matt Rourke
Baraka Lusambo wordt samen met de andere kinderen ingesmeerd met zonnebrandcrème, vlak voordat ze voor het eerst van hun leven gaan zwemmen in een zwembad.
AP / Julie Jacobson
Mwigulu Magesa, Baraka Lusambo, Emmanuel Rutema en Pendo Noni zwemmen in een zwembad in Oyster Bay, New York, onder begeleiding van vrijwilligers.
AP / Julie Jacobson
Emmanuel Rutema (13) maakt een tekening vlak voordat hij geopereerd gaat worden. Vanwege een pigmenttekort in zijn ogen is hij slechtziend.
AP / Matt Rourke
Mwigulu Magesa blaast een strandbal op, op het strand van Long Beach Island.
AP / Julie Jacobson
Emmanuel Rutema, Kabula Masanja, Pendo Noni, Mwigulu Magesa en Baraka Lusambo op Times Square in New York.
AP / Julie Jacobson