Nieuwe hiv-test bij GGD Amsterdam, ‘snelste aanpak hiv ooit’

Potje met daarin de hiv-preventiepil PrEP. Door een nieuwe test bij de GGD Amsterdam kan er sneller tot behandeling worden overgegaan. Foto: ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De GGD in Amsterdam opent vandaag een loket voor mannen die vrezen dat ze een acute hiv-infectie hebben. Door een nieuwe test kan zeer snel tot behandeling worden overgegaan.

Het kan voortaan snel gaan als homomannen - de risicogroep voor acute hiv-besmetting - de griepachtige verschijnselen van een acute hiv-infectie krijgen. Die kunnen opspelen vanaf twee weken na onveilige seks.

Op hebikhiv.nl staat een symptomencheck. Blijkt uit de antwoorden dat de kans op besmetting groot is, dan moet de man direct met online verwijsbrief naar de GGD. Daar staat een nieuwe machine, die binnen anderhalf uur aantoont of er sprake is van een infectie.

Immuunsysteem na besmetting minder aangetast

De machine test niet, zoals andere tests, op antistoffen in het lichaam. Er worden “actieve delen van het virus” opgespoord die wijzen op hiv, vertelt projectleider Wim Zuilhof van SOA Aids Nederland. Binnen een dag van een schijnbaar griepje naar hiv-patiënt onder behandeling. Zuilhof: “Het is de snelste aanpak van hiv ooit.”

Juist dat tempo is belangrijk, volgens de GGD en Soa Aids Nederland. Zuilhof: “In de acute fase is de kans om hiv over te dragen heel groot.” En bovendien: “Het immuunsysteem is vlak na de besmetting minder aangetast. Als we dan direct beginnen met behandeling heeft de hiv-geïnfecteerde een veel beter perspectief op een blijvend goede gezondheid. Er is dan bijvoorbeeld vaak minder medicatie nodig.”

    • Enzo van Steenbergen