Na anderhalf uur weet de machine of je hiv-patiënt bent

Amsterdam zet vanaf vandaag een nieuw wapen in, in de strijd tegen hiv-verspreiding: een machine om acute besmetting op te sporen.

Checklist op hebikhiv.nl. bewerking studio NRC

Koorts, huiduitslag, keelontsteking, opgezwollen lymfeklieren. Het lijkt een fikse griepaanval. Maar pas op, waarschuwt de GGD: na onveilige seks kunnen deze symptomen ook wijzen op een acute hiv-infectie. Is dat het geval, dan is snelle actie noodzakelijk. Wachten betekent aantasting van het immuunsysteem, levenslang een flinke portie medicatie en kans om sneller aids te ontwikkelen en daaraan te overlijden.

De GGD in Amsterdam opent vandaag een loket voor mannen die vrezen voor een acute hiv-infectie. Homo’s vormen een risicogroep. De symptomen van een acute hiv-infectie kunnen optreden vanaf twee weken na onveilige seks. Op hebikhiv.nl staat een ‘symptomencheck’. Na een positief antwoord op de vraag „ben je een man en heb je (ook) seks met mannen?” moet er op een checklist worden ingevuld welke seksuele handelingen de afgelopen drie maanden zijn uitgevoerd. Blijkt uit de antwoorden op de vervolgvragen dat de kans op besmetting groot is, dan moet de man direct met online verwijsbrief naar de GGD. Daar staat een nieuwe machine, die binnen anderhalf uur ontdekt of er sprake is van een hiv-besmetting.

De machine test niet, zoals voorheen, op antistoffen in het lichaam. Er worden „actieve deeltjes” opgespoord die wijzen op hiv, vertelt projectleider Wim Zuidhof van SOA Aids Nederland. Foute boel? Meteen door naar het hiv-behandelcentrum, waar medicatie wordt opgestart. Binnen een dag van kerngezond naar hiv-patiënt onder behandeling. Zuidhof: „Het is de snelste aanpak van hiv ooit.”

Juist dat tempo is belangrijk, volgens de GGD en SOA Aids Nederland. Zuidhof: „In de acute fase is de kans om hiv over te dragen heel groot.” En bovendien: „Het immuunsysteem is vlak na de besmetting nog niet aangetast. Als we dan direct beginnen met behandeling heeft de hiv-geïnfecteerde minder medicatie nodig. Hiv is nu al goed te onderdrukken met medicatie, maar als we er eerder bij zijn is de kans op een volledig normaal leven nog groter.”

    • Enzo van Steenbergen