Moet Walmart al bang zijn voor Ahold Delhaize?

Foto Bloomberg

Kunnen een Nederlandse en Belgische super op tegen een van de grootste bedrijven ter wereld, het machtige Walmart? Ze gaan het in ieder geval proberen. De belangrijkste reden van de fusie tussen Ahold en Delhaize: schaalvoordeel creëren in de Verenigde Staten, waar de bedrijven tweederde van hun omzet vandaan halen. Zo hopen ze serieus met Walmart te kunnen concurreren op haar thuismarkt.

Maar voorlopig zijn ze er nog niet. De combinatie Ahold Delhaize stijgt naar de vijfde plek op de lijst van grootste supermarkten in Amerika - gebaseerd op netto-omzet. Wereldwijd gezien komt het nu op de negende plek.

Vandaag presenteert Walmart de halfjaarcijfers. Hoe liggen de verhoudingen op dit moment? Een vergelijking van Walmart en Ahold Delhaize in zes afbeeldingen.

Update: Walmart heeft bekend gemaakt dat de omzet in het tweede kwartaal met 120,2 miljard dollar nagenoeg gelijk bleef. De operationele winst zakte met 10 procent naar 6,1 miljard dollar. Ook gaf Walmart een winstwaarschuwing af: per aandeel zal de winst in 2015 naar schatting uitkomen tussen 4,40 en 4,70 dollar. Daarmee vervalt de eerdere verwachting van 4,70 tot 5,05 dollar.

1. Hoe hoog zijn de omzet en winst?

Klik op de bollen voor de cijfers

2. Wat zijn de aandelen waard?

Door het verschil in aandeelwaarde van Ahold en Delhaize is bij de fusie afgesproken dat Delhaize-aandeelhouders 4,75 gewone aandelen Ahold krijgen voor elk aandeel Delhaize.

3. Hoeveel winkels hebben ze?

4. Waar zitten die winkels?

Ahold en Delhaize zitten op dit moment alleen in 22 staten aan de oostkust van Amerika.

5. Hoeveel werknemers hebben ze?

6. Hoeveel mensen gaan er shoppen?

    • Jolanda van de Beld