Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Leden Satudarah vrijgesproken van seksuele uitbuiting

Foto: ANP/ROBERT VAN DEN BERGE

De rechtbank in Almelo heeft twee leden van motorclub Satudarah vrijgesproken van seksuele uitbuiting. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen het duo 28 en 15 maanden cel geëist.

Eén van de verdachten, de 43-jarige S, was naast seksuele uitbuiting ook geweldpleging ten laste gelegd. De rechter achtte hem schuldig aan drie geweldsdelicten waarvoor hij 180 dagen celstraf heeft gekregen, waarvan 72 voorwaardelijk. Aangezien S. dat aantal dagen al in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet de gevangenis in.

De andere verdachte is wegens het bezitten van een halve kilo softdrugs veroordeeld tot twee weken cel; aangezien hij langer in voorarrest heeft gezeten hoeft ook hij niet de gevangenis in.

Dwang niet bewezen

Volgens het OM zou het duo kwetsbare vrouwen hebben uitgebuit door ze de prostitutie in te dwingen. De slachtoffers kampten met ernstige psychische problemen of een verslaving. De verdediging heeft dit altijd ontkend; uit telefoontaps zou zijn gebleken dat er van enige dwang geen sprake was en dat de vrouwen vrijwillig in de prostitutie werkten. Het was juist het OM dat de vrouwen onder druk zette, aldus de verdediging. De rechter oordeelde dat dwang niet bewezen is.

De telefoongesprekken werden afgeluisterd in verband met een ander onderzoek naar leden van Satudarah.