Kijken: waarom tienermeisjes in Londen worden geronseld door IS

In februari komt de 16-jarige Kadiza Sultana uit Londen niet thuis. De volgende dag zien haar ouders haar op het journaal: hun dochter is naar Syrië vertrokken en waarschijnlijk laten de IS-strijders haar nooit meer gaan. Waarom zijn jonge moslimmeisjes vatbaar voor de beloftes van jihadi’s?

Foto's in de kamer van Kadiza Sultana in Londen. Screenshot uit de documentaire 'At Home in London, Girls Chose ISIS' / The New York Times

De 16-jarige Kadiza Sultana uit Londen zegt in februari tegen haar ouders dat ze naar de bibliotheek ging om te studeren. Die middag komt ze niet thuis.

De volgende dag zien de ouders hun dochter op het nieuws: Sultana is met twee vriendinnen, Amira Abase (15) en Shamima Begum (15), vanaf luchthaven Londen Gatwick met Turkish Airlines naar Istanbul gevlogen. Van daaruit is het trio met de bus verder gereisd naar Syrië, om zich aan te sluiten bij strijders van Islamitische Staat (IS).

DAGENLANG VOORPAGINANIEUWS

Het verhaal over de drie meisjes uit de plaats Bethnal Green (een wijk in Oost-Londen) domineerde eind februari het nieuws in het Verenigd Koninkrijk; menig journaal opende met de verdwijningszaak en de drie meisjes haalden de voorpagina’s van nagenoeg alle Britse kranten.

Experts vreesden dat zodra de drie Syrië zouden binnengaan, de kans klein is dat de IS-strijders ze ooit nog laten gaan.

Wekenlang in haar buurt gefilmd

In Engeland staan “the Bethnal Green girls” symbool voor een zorgwekkend fenomeen: een jihadi girlpower subcultuur.

Voor The New York Times maakten twee documentairemakers een korte film over Bethnal Green, over de wereld waarin moslimmeisjes hier opgroeien en hoe de zus van Khadiza Sultana de verdwijning van haar zusje heeft ervaren.

Het verhaal laat ook jonge vrouwen aan het woord onder wie een beweging is gestart om meisjes te informeren over het ronselwerk van jihadistrijders. Over hoe kwetsbaar jonge vrouwen soms zijn, als ze zich niet thuisvoelen in Engeland bijvoorbeeld.

    • Carlijn Vis