In een week 21.000 migranten in Griekenland aangekomen

Van 8 tot en met 14 augustus zijn bijna 21.000 migranten over zee gearriveerd in Griekenland, bijna de helft van het totale aantal aangekomen migranten in 2014 (43.500). De migratiestroom naar Griekenland is de laatste weken groter geworden.

Syrische vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos.
Syrische vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos. Foto EPA / Orestis Panagiotou

Van 8 tot en met 14 augustus 2015 zijn bijna 21.000 migranten over zee gearriveerd in Griekenland, bijna de helft van het totale aantal aangekomen migranten in 2014 (43.500). Dat meldt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties vandaag.

De overgrote meerderheid van deze immigranten, 82 procent, komt uit Syrië. Afghanen representeren 14 procent van de groep en drie procent komt uit Irak.

De Europese Commissie maakte vorige week bekend dat Griekenland 474 miljoen euro krijgt om de immigratiestroom aan te pakken. In totaal stelt Europa 2,4 miljard euro voor de migratieproblematiek beschikbaar aan onder meer Italië, Finland, Zweden en Estland. Het Duitse Rode Kruis meldde vandaag dat het 19.000 hygiënepakketten stuurt naar het Griekse eiland Lesbos om verspreiding van ziektes te voorkomen.

Één dag

Zes migranten zijn eerder vandaag verdronken toen ze vanuit Turkije Griekenland probeerden te bereiken. Twintig anderen werden gered. Bij een andere reddingsoperatie is een boot betrokken met veertig migranten, onderweg naar het eiland Leros. Het is niet bekend of mensen zijn omgekomen. De migranten zijn naar Kos gebracht. Bodrum-Kos is met vier kilometer een van de kortste zeeroutes tussen Turkije en Griekenland.

In één dag, van maandag- tot dinsdagmorgen, heeft de Griekse kustwacht 576 migranten van zee gehaald in 23 reddingsacties bij de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Agathonisi en Kos.

Overige cijfers:

  • In juli kreeg Griekenland meer dan 50.000 mensen te verwerken.
  • Het totale aantal migranten dat dit jaar over zee naar Europa reisde ligt op 264.500, waarvan 158.500 via Griekenland en 104.000 via Italië. In 2014 bereikten 219.000 migranten Europa.
  • Duitsland verwacht dit jaar 450.000 asielzoekersaanvragen, meer dan twee keer zo veel als vorig jaar.
  • Tot begin augustus waren 2.000 vluchtelingen omgekomen op zee. Twee weken later schat de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dat aantal nu al op 2.300, door drie grote bootongelukken bij de kust van Libië. In heel 2014 verdronken 1607 mensen in de Middellandse Zee in een poging Europa te bereiken.
Lees ook in NRC Handelsblad: Wij vonden dat we moesten helpen, over Nederlandse vrijwilligers op Lesbos en in nrc.next Griekenland kan de stroom vluchtelingen niet meer aan.