Scheepseigenaren: Sail gratis ten koste van ons

Rederijen en scheepseigenaren zijn ontevreden over de financiering van Sail. Tweederde van de inkomsten uit commerciële rondvaarten gaat naar de organisatie, eenderde is voor de eigenaren. Dat klopt niet, vindt Pouwel Slurink van rederij Naupar. „Sail heeft ons geld nodig om het evenement gratis te houden, maar deze financiering maakt de basis fragiel. Veel eigenaren vragen zich af of ze in 2020 nog wel mee zullen doen. Het zou beter zijn om een kleine bijdrage aan het publiek te vragen.”

Ook Monique Fennema, directeur van Frisian Sailing Company, voorziet problemen. „Het verschil tussen wat de klant betaalt en wat de schipper ontvangt wordt te groot. De verwachtingen van de klant zijn dan te hoog. We kunnen bijna niet meer de kwaliteit waarborgen.” Sail-directeur Erwin van Lambaart ziet niets in een entreeprijs van 2 of 3 euro. „Sail moet gratis blijven, anders verandert het karakter.”

    • Mark Duursma