Een onweerstaanbaar kookprogramma

None

Nog twee weken tot het echte begin van het televisieseizoen. NPO3 experimenteert tot die tijd met horizontale programmering op primetime, wat in de zomer ook al goed werkte voor De Slimste Mens op NPO2.

Dus zien we nu elke werkdag op dezelfde tijd de realitysoaps Van Luizenleven Naar Luiers (EO) en Hotel Di-rect (AVRO-TROS). Geen van beide belooft erg verrassend uit te pakken.

De TROS heeft een traditie van het laten chillen van popmusici onder elkaar (Volendammers, Ali B, De Beste Zangers van Nederland). Dit keer mag de Haagse band Di-rect collega’s en vrienden ontvangen in een Schevenings familiehotel. Ze keten, drinken een biertje en spelen een nummer of twee op het terras.

Ook de schok van de verantwoordelijkheid voor nieuwe ouders na het krijgen van „een kindje” (zoals dat op tv altijd heet), is geen nieuw thema. Je voelt, bijvoorbeeld door de keuze van de titel, dat er enig moralisme in de lucht hangt, al kwam dat inde eerste aflevering, vol rozengeur en maneschijn, nog niet helemaal uit de verf.

Geef mij maar de gisteren eveneens debuterende, horizontaal geprogrammeerde Yvette van Boven. De succesrijke kookboekenschrijfster, van de serie Home Made, komt onze huiskamers binnengefietst en je weet meteen dat we haar heel veel vaker gaan zien. Om te beginnen in tien dagelijkse afleveringen van Koken met Van Boven (VPRO), gemaakt door hetzelfde damesteam dat ons De Taarten van Abel en Maartens Moestuin schonk.

Yvette is veel prettiger gezelschap dan Abel en Maarten. Ze heeft een onweerstaanbare lach, een schattig hondje dat Marie heet en maakt het eten klaar aan haar eigen kookeiland.

Het zijn overzichtelijke recepten en didactisch is Yvette even goed als de Belgische tv-kok Jeroen Meus. Wat ook helpt is de originele vormgeving, met niet steeds de voor de hand liggende close-ups en overbekende muziekjes uit het stockarchief.

De gerechten die Van Boven kookt sluiten ook helemaal aan bij de huidige voedseltrend van slow food, vers en uit de directe omgeving, liefst ook nog eens eigenhandig geplukt, gevangen of geoogst. Bijna alle ingrediënten komen uit Noord-Holland.

Gisteren fietste Yvette dus met een kannetje naar een biologische boerderij in Weesp, met dartele knuffelkoeien, om rauwe melk te halen. Op de terugweg plukte ze nog wat hondsdraf en dovenetel voor in de weidesla.

Op het menu stond hetemelktaart met frambozen, melklikeur en hartige hangop met bokking en biet.

Van veel van de bestanddelen moet ik gruwen, maar Yvette wist me bijna te overtuigen dat het heel lekker moest zijn. Zo’n stevige dame met een schort, die veel wodka en citroen gebruikt, daar valt weinig tegenin te brengen. Bovendien meldde ze in een videotrailer: „Als het aanbrandt, kun je ook best nog een topavond hebben met elkaar.”

Ze bezit geen televisie.

    • Hans Beerekamp