Een hersenoperatie werd een pr-moment

Wie: Pierre Robe

Leeftijd: 44

Functie: neurochirurg

Gezien in: Jinek, 13 augustus

Hersenoperaties zijn niet zeldzaam in Nederland. Alleen het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg doet er al zo’n vijfhonderd per jaar, bleek in het programma Operatie Live (MAX) uit 2011, waarin live een hersenoperatie werd uitgezonden. Om de hersenfuncties te testen, moest de patiënt halverwege worden gewekt. Bijzondere televisie.

Wat als de patiënt zélf besluit te filmen? Begin augustus plaatste operazanger Ambrož Bajec-Lapajne uit Slovenië een video online van zijn eigen ‘wakkere craniotomie’, die vorig jaar werd uitgevoerd in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Bij de operatie wordt de schedel geopend om een hersentumor te kunnen verwijderen. Terwijl neurochirurg Pierre Robe (achter een doek) in de hersenen van Bajec-Lapajne snijdt, zingt die vier coupletten van het klassieke Gute Nacht van Franz Schubert.

Robe, naast neurochirurg ook hoogleraar neurochirurgie aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar weerstandsmechanismen bij tumorcellen en verricht technische operaties. In Jinek lichtte hij de operatie toe. Om de grenzen van de tumor te vinden moet je de hersenen stimuleren, zei hij. Zingen is geschikt: complex en het vereist veel spieren en delen van het geheugen.

Het knappe staaltje chirurgie is bijzonder om te zien. Toch roept het ook vragen op. Waarom geeft het ziekenhuis toestemming voor het filmen van een operatie? Wat als het mislukt?

Volgens het officiële privacyreglement van het UMCU mag dit niet. Op foto- en filmopnames mogen ziekenhuismensen normaal gesproken niet herkenbaar te horen zijn of in beeld komen. De video delen via Facebook of Twitter is volgens het reglement ook niet de bedoeling. Toch verscheen de video online op YouTube en bij The Washington Post, de Daily Mail en de Metro. Op tv kwam Robe de operatie vriendelijk (maar met professionele afstand) toelichten.

Daarmee werd dit voor het ziekenhuis, naast een vertoning van een succesvolle en ingewikkelde prestatie, ook een pr-moment. Zoals het St. Elisabeth Ziekenhuis zei over Operatie Live: „Door [onze] ruime ervaring met (…) deze ingreep is het risico van deze operatie tot het absolute minimum teruggebracht. Dit willen wij in beeld brengen.”

De achtergrondmuziek had het UMCU al.

    • Sterre van der Hee