#DvdW: 165 jaar geleden stierf Honoré de Balzac

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor een van de grootste Franse schrijvers van de 19de eeuw, die vandaag precies 165 jaar geleden overleed in Parijs.

Groots en meeslepend wilde hij leven – tevergeefs, want na een mislukte poging om rijk te worden met een drukkerij zat hij de rest van zijn leven in de schulden. En dus richtte Honoré de Balzac (1799-1850) zich op groots en meeslepend schrijven. Met een knipoog naar Dantes Goddelijke komedie werkte hij vanaf 1833 aan La Comédie humaine, een serie onderling verbonden romans die een beeld moesten balzac-eugeniegeven van alle lagen van de Franse maatschappij. Het werden er uiteindelijk 91, merendeels variërend op de thema’s macht en geld, en verdeeld in drie categorieën: ‘analytische studies’, ‘filosofische studies’ en ‘zedenstudies’, waartoe Balzacs bekendste romans behoren.

In Eugénie Grandet (1833), een ‘scène uit het provincieleven’, lijdt een meisje onder de allesbeheersende geldzucht van haar vader. In de King Lear-variatie Le Père Goriot (1834), een ‘scène uit het privéleven’, maken we kennis met de bewoners van een Parijs pension, onder wie een vader die door zijn dochters vernederd wordt. In La Cousine Bette (1846), een ‘scène uit het Parijse leven’, wordt een familie te gronde gericht door de slippertjes van vader en de machinaties van een wrokkige nicht. En in Illusions perdues (1843) fileert hij het literaire leven. Meer dan tweeduizend personages telt het oeuvre van Balzac en sommige, zoals de in La Peau de chagrin (1831) geïntroduceerde ambitieuze provinciaal Rastignac, keren in verschillende romans terug. Ondanks zijn (melo)dramatische plots en zijn soms dik aangezette karakteriseringen geldt Balzac als een van de kopstukken van het realisme en als de voorloper van naturalisten als Zola en Theodore Dreiser.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz