Ex-coach Everse spreekt van angstcultuur aan de Krommedijk

De opgestapte coach Jan Everse. Foto RTV Rijnmond

Saai is het nooit bij FC Dordrecht. Vrijdag, na het 1-0 verlies bij FC Emmen, stormt technisch directeur Marco Boogers woedend de kleedkamer binnen om de spelersgroep hard toe te spreken. Later volgt een verbale botsing tussen Boogers en trainer Jan Everse.

„Hij is de enige in Nederland die denkt dat spelers daar beter van worden”, zegt Everse tegen RTV Rijnmond. Het incident is voor de Rotterdammer de druppel, gisteren werd bekend dat hij opstapt bij de Schapenkoppen.

Het past bij het turbulente FC Dordrecht, spelend in de eerste divisie. Doelpunten en spektakel zijn gegarandeerd aan de Krommedijk, in een poging aanvallend voetbal te spelen. Vaak wordt er verloren – althans, vorig seizoen in de eredivisie 22 keer met degradatie als gevolg. Met zo nu en dan een uitschieter, zoals de 2-1 overwinnen op Ajax in de laatste speelronde vorig seizoen. Dat alles onder technische leiding van Boogers, die zeer bepalend is bij de club en het hart op de tong heeft.

Maar hij heeft een schaduwzijde, zegt Everse tegen RTV Rijnmond. „Iedereen is bang van hem, ik weet dat negentig procent hem kwijt wil. Niemand durft iets te zeggen, want anders gaat hij dreigen en bedreigen.” Ook zou hij achter de rug van de coach om de opstelling tegen Ajax veranderd hebben, aldus Everse. „Hij is heel erg manipulatief.”

De clubleiding liet het bij een verklaring. „Wij betreuren maar respecteren zijn beslissing en gaan op zoek naar een nieuwe trainer.”