Dodental aanslag Bangkok gestegen naar 22, verdachte op camera

Politieagenten houden de wacht bij het kruispunt in Bankgkok waar gisteren 22 doden vielen bij een bomaanslag. Foto ANP/EPA/DIEGO AZUBEL

Het dodental als gevolg van de bomaanslag in de Thaise hoofdstad Bangkok is gestegen naar 22. Op camerabeelden is de mogelijke dader vastgelegd.

Op de beelden is een nog onbekende man te zien met een verdacht pakketje bij de plek waar de aanslag plaatsvond, zo meldt de Thaise premier Prayuth Chan-ocha tegenover Reuters. Hij noemt de aanslag de “ergste ooit in Thailand.”

Update 10.37: Klein explosief van brug gegooid

Reuters meldt dat een man een bom van een brug in het centrum heeft gegooid. Het gaat om een klein explosief. Er zijn geen gewonden gevallen omdat de bom in het water terechtkwam. De dader wist te ontkomen.

Prayuth kondigde daarnaast aan dat hij een nieuw kabinet heeft samengesteld, zonder verder details te geven over wie deel gaan uitmaken van de nieuwe regering. Waarom dat nu - een dag na de aanslag - gebeurt, is niet duidelijk. De koning moet nog zijn goedkeuring geven voor het nieuwe kabinet.

In Thailand werd vorig jaar een gekozen regering verdreven door het leger waardoor toenmalig legerchef Prayuth premier werd. Die overname leidde tot veel protesten, onder meer ook op de plek waar de bomaanslag van gisteren is gepleegd. Het leger heeft weliswaar verkiezingen beloofd, maar die zijn constant uitgesteld en worden nu mogelijk pas in 2017 gehouden.

Geen enkele groepering uitgesloten

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Thailand heeft in het zuiden te maken met aanslagen die worden uitgevoerd door islamitische groeperingen die ijveren naar een eigen staat. Die aanvallen bleven altijd beperkt tot het onrustige zuiden. Dat een dergelijke groep achter de aanslag van gisteren zit, lijkt daarom niet aannemelijk, ook omdat de gisteren gebruikte methode verschilt van andere aanslagen. Meer aannemelijk is dat de aanslag is ingegeven door de politieke spanningen in het door het leger geregeerde land.

De nationale politiechef Chief Somyot Pumpanmuang sluit vooralsnog geen enkele groepering uit:

“De aanslag kan te maken hebben met politieke ontwikkelingen of het conflict rondom de Oeigoeren die eerder naar China zijn teruggestuurd.”

De Oeigoeren zijn een etnische minderheid in het westen van China die de islam aanhangen. In de autonome thuisregio Xinjiang zijn in de afgelopen jaren honderden doden gevallen bij aanslagen die door Oeigoeren zijn uitgevoerd. Door het harde optreden van de Chinese autoriteiten als gevolg van die aanvallen ontvluchten veel Oeigoeren het land en komen zij terecht in onder meer Thailand. Bangkok stuurde vorige week een groep van 109 Oeigoeren terug.

    • Philippus Zandstra