Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Waarom je die vergadering beter lopend kunt doen

Foto's iStock

Bij LinkedIn zijn ze er gek op. Sterker nog, topman Jeff Weiner zou het liefst altijd zo vergaderen. Hoe? Wandelend. Dertig minuten, de frisse lucht in. Buiten zijn er volgens Weiner veel minder afleidingen dan op kantoor. Vergaderingen verlopen daardoor een stuk productiever. Bovendien, zegt hij, zo kom je ten minste in beweging.

Geen overbodige luxe, want de gemiddelde kantoorwerknemer brengt al snel aardig wat uur per dag zittend door. Zo zitten Nederlanders op een normale werkdag gemiddeld zo’n zeven uur (cijfers TNO). Wie bij de overheid of in de rechterlijke macht werkt, haalt zelfs de negen uur. En dat brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee.

De Californische zakenvrouw Nilofer Merchant oogstte in 2013 dan ook veel bijval met haar speech tijdens een TEDx-conferentie waarin ze “zitten het nieuwe roken” noemde. Haar oplossing als ondernemer met een agenda vol vergaderingen: die voortaan wandelend uitvoeren. De video werd online bijna 2 miljoen keer bekeken.

Creatief

Maar wandelend vergaderen is niet alleen gezond, het leidt ook tot meer creativiteit. Onderzoekers van Stanford University vonden vorig jaar dat het creatieve denkvermogen van mensen met gemiddeld zestig procent stijgt wanneer zij wandelen.

In een viertal experimenten lieten de onderzoekers in totaal 176 proefpersonen, voornamelijk studenten, zitten en wandelen (binnen op een loopband of buiten) waarna zij verschillende denkopdrachten moesten uitvoeren. Zo werd hen onder meer gevraagd een alternatieve gebruikswijze voor alledaagse producten als autobanden of knopen te bedenken.

Wat bleek: de proefpersonen die hadden gewandeld, waren in staat om op meer creatieve ideeën te komen - zowel tijdens het wandelen als meteen daarna. Daarbij maakte het weinig uit of zij buiten hadden gewandeld of op een loopband. Zo schrijven de onderzoekers:

“Walking opens up the free flow of ideas, and it is a simple and robust solution to the goals of increasing creativity and increasing physical activity.”

Een recent verkennend onderzoek onder 150 werkende Amerikanen onderschrijft die voordelen, stellen de onderzoekers in een artikel in Harvard Business Review. Zo bleken de mensen die wandelend vergaderen eerder geneigd aan te geven creatief en zeer gefocust te zijn op hun werk dan zij die dat niet doen.

LinkedIn-topman Weiner is niet de enige wandelfan…

Maar…

Voordat je nu al je vergaderingen naar buiten verplaatst: volgens de onderzoekers van Stanford University heeft wandelend vergaderen vooral een positief effect wanneer moet worden gebrainstormd over verschillende ideeën of oplossingen. Waar, kortom, creativiteit voor nodig is. Betreft het een probleem waarvoor er maar één oplossing is, dan kun je beter zitten.

“Als je loopt, stel je je aan meer stimuli bloot. Dat beïnvloedt ook je mentale flexibiliteit en daarmee je creativiteit”, zegt hoogleraar Algemene Psychologie Bernhard Hommel. Samen met collega’s van de Universiteit Leiden deed hij eveneens onderzoek naar de effecten van lichamelijke beweging op het denken.

Hun conclusie: mensen die regelmatig bewegen, denken creatiever en presteren beter bij cognitieve testen. Hij ziet de mogelijke voordelen van wandelend vergaderen dan ook, zegt Hommel. Toch is het volgens hem beter die voordelen niet te generaliseren:

“Het is geen one size fits all. Creativiteit wordt bijvoorbeeld ook beïnvloed door hoeveel dopamine iemand aanmaakt. Je moet dus altijd rekening houden met individuele verschillen.”

Wil je ook wandelend vergaderen? Vijf tips van experts en ervaringsdeskundigen:

Maak er geen te lange vergadering van. Houd het bij dertig minuten tot maximaal een uur.

Houd de groep klein, zo tussen de twee tot vier personen.

Moeten er resultaten worden gepresenteerd? Concrete afspraken gemaakt? Dan is het handiger in de buurt van een whiteboard of computer te blijven.

Waarschuw collega’s vooraf zodat ze zo nodig (hakken!) makkelijke schoenen kunnen aantrekken.

Beperk wat je wilt bespreken tot één onderwerp.