De bekendste Batman-imitator is doodgereden. Wie was hij?

Lenny B. Robinson werd gisteren aangereden in de Amerikaanse staat Maryland op een snelweg toen hij de motor van zijn Batmobiel aan het inspecteren was.

Vorige week bezocht Lenny B. Robinson nog een ziekenhuis in Charleston in West Virginia. Foto Kenny Kemp/The Charleston Gazette via AP

De bekendste Batman-imitator is overleden. Hij werd gisteren aangereden in de Amerikaanse staat Maryland op een snelweg toen hij de motor van zijn Batmobiel inspecteerde.

Lenny B. Robinson werd in 2012 op slag beroemd toen een filmpje van hem online verscheen. Daarin werd hij aangehouden door de politie omdat hij geen geldig kenteken op zijn Lamborghini had. In plaats daarvan was een Batman-logo achterop zijn Batmobiel bevestigd. Robinson, indrukwekkend professioneel verkleed als de superheld, stapte uit de auto en ging met de agenten op de foto.

Route 29 Batman

De 51-jarige Robinson is beter bekend als de “Route 29 Batman”: een verwijzing naar de weg waar hij werd aangehouden. Hij was toen onderweg naar een ziekenhuis. Hij bezocht in outfit en met zware Dark Knight-stem kinderen die in ziekenhuizen waren opgenomen, als een soort Cliniclown. Ook ging hij naar evenementen van goede doelen om kinderen op te vrolijken en naar scholen, maar niet naar kinderfeestjes. Eerder zei hij in een online gesprek met lezers van The Washington Post:

“Batman is de enige superheld die geen superkrachten heeft. Hij is van nature een superheld. Kinderen kunnen zich veel beter met mij identificeren.”

Obsessie

Omdat zijn zoon Brandon fan was van Batman besloot Robinson op een dag een Batman-kostuum aan te schaffen. Maar zijn zoon verloor naar mate hij opgroeide al gauw interesse.

“Zijn obsessie werd mijn obsessie.”

In 2001 begon Lenny B. Robinson met zijn bezoekjes aan ziekenhuizen in de omgeving van Baltimore, Maryland. Hij geeft toe dat zijn werk soms een manier is om zichzelf in toom te houden, vooral in zijn beginjaren. Toen ging hij nog wel eens op de vuist. Het Batman-kostuum kon hem dan kalmeren.

Hij spendeerde honderdduizenden dollars aan zijn Batmobiel - een Lamborghini in sixties-stijl - zijn kostuum en Batman-speelgoed dat hij aan de kinderen kon uitdelen. Het geld kwam onder meer van de verkoop van zijn succesvolle schoonmaakbedrijf, dat hij al als tiener oprichtte. Hij zei tegen The Washington Post dat hij een bovenmenselijke verantwoordelijkheid voelde om sterk voor kinderen te zijn en ze zo veel mogelijk te laten lachen.

Foto  Brian Ferguson / The Charleston Gazette via AP

Route 29 Batman bezoekt kinderen in een kinderopvang. Hier signeert hij een arm. Foto Brian Ferguson / The Charleston Gazette via AP

Pech

Zondagavond kampte Robinson met autopech. Volgens The Washington Post had hij zijn opvallende, gepimpte Batmobiel net volgetankt en bij het tankstation - in ‘normale’ kleding - kinderen vermaakt.

Een paar minuten na de korte stop moest hij uitstappen om zijn motor te controleren. De familie die hij net bij het tankstation had ontmoet stopte ook met knipperende lichten. Robinsons auto stond nog deels op de rijbaan, op een donker stukje snelweg. Het was half elf ‘s avonds, lokale tijd, toen een Toyota Camry op hem inramde. Robinson overleed ter plekke.

De chauffeur van de Toyota is ongedeerd gebleven. Er is vooralsnog geen aanklacht tegen hem ingediend, volgens de politie.

De Interstate 70 vlakbij Hagerstown, de weg waar het ongeluk plaatsvond:

    • Menno Sedee