Curatoren maken vaart met uitverkoop Imtech

De curatoren van Imtech hebben opnieuw een groot onderdeel verkocht en zijn dichtbij de verkoop van andere takken van het bedrijf.

Drie van de zeven divisies van installatiebedrijf Imtech zijn gered. Investeringsmaatschappij Egeria koopt de divisie Traffic & Infra, bevestigden de curatoren vanochtend in een persbericht. Tot nu toe hebben de verkopen van drie onderdelen van het failliet verklaarde Imtech zeker 143 miljoen euro „zeker gesteld” – inclusief de nog niet afgeronde verkoop van de Scandinavische tak.

Door de verkoop van Traffic & Infra, de infrastructuurdivisie van Imtech, komt er 39 miljoen euro beschikbaar voor de leveranciers van Imtech, schrijven de curatoren. De eerdere verkoop van de scheepsbouwtak – Marine – maakt 48 miljoen vrij voor de zogenoemde handelscrediteuren. Die van de Scandinavische tak – Nordic – 56 miljoen euro.

Geen van de werkmaatschappijen van Imtech is nog failliet verklaard. Daardoor blijven alle contracten met opdrachtgevers vooralsnog intact. Doordat de projecten van de verkochte divisies nu doorgaan, is er ook 120 miljoen euro aan bankgaranties veiliggesteld. Ook de verplichtingen van deze divisies aan „andere crediteuren” zijn volgens de curatoren „voor tientallen miljoenen euro’s veiliggesteld”. Wie dat zijn schrijven de curatoren niet. De ingehuurde woordvoerder weet het ook niet.

De curatoren hadden afgelopen week kritiek op de banken, omdat ze de rekeningen van de nog draaiende Imtech-werkmaatschappijen hadden geblokkeerd. De drie grote Nederlandse banken – ABN Amro, Rabobank en ING – waren op het moment van faillissement naast financier ook grootaandeelhouder van Imtech. Zij hebben al veel verloren op Imtech.

De banken blijken nu bereid om uit de verkoopopbrengst een half miljoen euro beschikbaar te stellen voor de noodzakelijke ict-ondersteuning voor de Imtech-onderdelen. Verder blijven de leasemaatschappijen de geleasede voertuigen gedurende de maand augustus aan Imtech ter beschikking stellen.

ING heeft dit weekeinde de geblokkeerde bankrekeningen ook weer opengesteld, schrijven de curatoren. Binnenkomende betalingen kunnen daardoor weer worden gebruikt om rekeningen te voldoen. Rabobank blokkeert volgens de curatoren de de bankrekeningen nog steeds.

De curatoren schrijven „hoopvol” te zijn dat in samenwerking met de banken er op korte termijn nog meer onderdelen van Imtech Benelux kunnen worden verkocht. Ze herhalen in het persbericht dat ze verwachten dat er uiteindelijk geen geld overblijft voor de aandeelhouders van de technisch dienstverlener.