Thaise politie geeft beelden vrij van verdachte van aanslag in Bangkok

De Thaise politie heeft beelden vrijgegeven van bewakingscamera’s waarop de verdachte van de bomaanslag van gisteren is te zien.

Foto's AP / via de Thaise politie

De Thaise politie heeft beelden vrijgegeven van bewakingscamera’s waarop de verdachte van de bomaanslag van gisteren is te zien. Een man in een geel T-shirt liet een rugzak achter op de plek waar later een zware bom ontplofte. Bij de explosie kwamen ongeveer twintig mensen om het leven.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Thailand heeft in het zuiden te maken met aanslagen die worden uitgevoerd door islamitische groeperingen die ijveren voor een eigen staat. Die aanvallen bleven altijd beperkt tot het onrustige zuiden. Dat een dergelijke groep achter de aanslag van gisteren zit, lijkt daarom niet aannemelijk, ook omdat de gisteren gebruikte methode verschilt van andere aanslagen. Meer aannemelijk is dat de aanslag is ingegeven door de politieke spanningen in het door het leger geregeerde land.

De nationale politiechef Chief Somyot Pumpanmuang sluit vooralsnog geen enkele groepering uit:

“De aanslag kan te maken hebben met politieke ontwikkelingen of het conflict rondom de Oeigoeren die eerder naar China zijn teruggestuurd.”

De Oeigoeren zijn een etnische minderheid in het westen van China die de islam aanhangen. In de autonome thuisregio Xinjiang zijn in de afgelopen jaren honderden doden gevallen bij aanslagen die door Oeigoeren zijn uitgevoerd. Door het harde optreden van de Chinese autoriteiten als gevolg van die aanvallen ontvluchten veel Oeigoeren het land en komen zij terecht in onder meer Thailand. Bangkok stuurde vorige week een groep van 109 Oeigoeren terug.

Lees ook vandaag in NRC de reportage van onze correspondent Melle Garschagen: De bom moest vooral hard inslaan