Economie

American Apparel wendt alweer faillissement af

Foto ANP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

American Apparel kan weer rustig ademhalen. Eventjes dan. Het getroubleerde kledingmerk heeft een faillissement kunnen afwenden met hulp van zijn schuldeisers, meldt The Wall Street Journal. American Apparel gaat bij hen aan het infuus en krijgt 90 miljoen dollar voorgeschoten.

Vorige week waarschuwde American Apparel dat het nog maar 13 miljoen op de bank had staan, evenveel als een renteaflossing die voor 15 oktober betaald moet worden. Alleen een geldinfusie of een herstructurering van de schulden kon voorkomen dat het merk bankroet zou gaan in de herfst.

Het bedrijf verkeert al langer in de problemen en kreeg al eens eerder bedragen voorgeschoten. Kredietbeoordelaar Moody’s Investors Service waardeerde American Apparel inmiddels al af tot junkstatus Caa3 en noemt de situatie bij het bedrijf “onhoudbaar”. Sinds het vertrek van de controversiële oprichter Dov Charney en de gerechtelijke nasleep rommelt het bij American Apparel. Volgens Quartz is het mogelijk al te laat om het bedrijf te redden.

FTC geen vriendjes meer met Google

Joshua Wright was de grootste bondgenoot van Google bij Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC). Maar nu houdt hij ermee op, meldt re/code. Wright legt zijn functie als commissaris per 24 augustus neer.

De sympathie van de voormalige hoogleraar rechten aan de George Mason University voor Google leverde al bij zijn aanstelling in 2012 wrijving op binnen de FTC. Onder andere vanwege dit artikel waar hij kritiek uitte op toezichthouders die agressief optreden tegen het almaar uitdijende Google. Wright beloofde zich daarom twee jaar afzijdig te houden van zaken rond de techgigant.

Nadat Google in 2013 schikte in een zaak met de FTC, kreeg Wright weer meer vrijheid. Maar toen afgelopen maart details van de zaak uitlekten, waaruit bleek dat de toezichthouder eigenlijk strengere regulering had geëist, uitte Wright op Twitter zijn kritiek. Dat viel niet in goede aarde. Wright sluit zijn zevenjarige termijn na bijna vier jaar voortijdig af. Wie hem opvolgt is nog onduidelijk, meldt Fortune. Wat zeker lijkt is dat hij of zij waarschijnlijk geen vriend van Google zal zijn.

New York - Uber: 1-0?

Het bestuur van New York ging dan in juli wel door de knieën voor Uber, het laatste woord is nog niet gesproken. Vorige maand besloot de stad om een plan dat het aantal Uber-voertuigen beperkte op Manhattan in de koelkast te zetten. In plaats daarvan werd ervoor gekozen om vier maanden onderzoek te doen om voor eens en voor altijd vast te stellen of Ubers bijdragen aan het verstoppen van het verkeer op het eiland.

Volgens Business Insider is nu al duidelijk dat Uber het leven van New Yorkse taxichauffeurs zuur maakt. Onderzoek van de Taxi and Limousine Commission dat geanalyseerd is door lokale krant New York Daily News zou aantonen dat taxi’s door Ubers bijna 10 procent minder klanten hebben:

“In real numbers, each cab brought in 9% less on average due to an increased number of taxi medallions and stiffer competition.”

In de strijd met het stadsbestuur van New York verzekerde Uber dat haar klanten vooral buiten Manhattan gebruik maakten van de dienst. Dat lijkt met het onderzoek van de Taxi and Limousine Commission - let wel: een zeer partijdige speler in de zaak - ontkracht te zijn. Gelukkig geeft de organisatie wel toe dat andere factoren zoals het in 2013 geïntroduceerde stadsfietsprogramma CitiBike, waarmee inwoners en toeristen gemakkelijk fietsen kunnen huren, ook mee heeft geholpen aan de daling in het aantal taxiritjes op Manhattan.