Stomdronken co-piloot draait gevangenis in

Een Noorse rechtbank heeft een co-piloot van de Letse vliegmaatschappij AirBaltic veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf omdat hij stomdronken bleek bij een blaastest die hem werd afgenomen vlak voordat hij met zijn vliegtuig wilde vertrekken van de luchthaven van Oslo.

In het bloed van de 38-jarige man werd zeven keer de wettig toegestane hoeveelheid alcohol gevonden, schrijft de Britse krant The Guardian. De co-piloot gaf toen dat hij met een aantal crewleden van dezelfde vlucht twee flessen whisky en een paar biertjes had gedronken. Het vliegtuig zou op 8 augustus van Oslo naar Chania op Kreta vertrekken met 100 mensen aan boord.

Het toestel liep bijna vijf uur vertraging op toen de crew door de Noorse politie van boord werd gehaald. Verontruste passagiers hadden gebeld omdat ze de situatie niet vertrouwden. Aanvankelijk werd gezegd dat de piloot onwel was geworden. Later kwam de maatschappij er evenwel rond voor uit dat vier van de vijf crewleden dronken waren. „Veiligheid heeft onze hoogste prioriteit”, aldus AirBaltic in een persverklaring.

De 50-jarige piloot van het toestel moet nog voorkomen, net als twee leden van het cabinepersoneel. De maatschappij heeft ontslagprocedures ingezet.