Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Alle 54 inzittenden neergestorte vliegtuig Indonesië dood gevonden

Uitsnede van een luchtfoto van de rampplek, gemaakt door de Indonesische reddingsdienst.
Uitsnede van een luchtfoto van de rampplek, gemaakt door de Indonesische reddingsdienst. Foto: Reuters / Indonesia's National Search and Rescue Agency

Bij het vliegtuig dat zondag neerstortte in de Indonesische provincie Papoea zijn de lichamen gevonden van alle 54 inzittenden. Dat heeft de Indonesische reddingsdienst laten weten aan persbureau AP.

Update 10.03 uur: alle 54 lichamen zijn gevonden door de reddingsdienst. Bovendien zijn de zwarte dozen gevonden.

De directeur van de reddingsdienst verklaarde tegenover AP dat het vliegtuig “volledig is verwoest”. De lichamen zijn volgens hem verbrand, waardoor ze moeilijk te identificeren zijn. De lichamen worden nu overgebracht naar de hoofdstad van Papoea, Jayapura. Aan boord van het toestel zaten vijf bemanningsleden en 49 passagiers, onder wie vier kinderen. Volgens het Indonesische crisiscentrum waren alle inzittenden Indonesisch.

Slecht weer

Gisteren werden de brokstukken van het toestel van Trigana Air, een klein passagiersvliegtuig van het type ATR 42, al gevonden op ongeveer 50 kilometer afstand van luchthaven Oksibil in Papoea.

De reddingswerkers hebben de zwarte dozen van het vliegtuig teruggevonden. Hierdoor kan de oorzaak van de crash mogelijk worden achterhaald. Toen de luchtverkeersleiding het contact met de cockpit verloor, was het toestel op enkele minuten vliegen van de luchthaven. Tien minuten daarvoor hadden de piloten nog toestemming gevraagd om te landen, omdat het weer in de omgeving erg slecht was. Ten tijde van het ongeluk kampte Oksibol met hevige regenval, sterke wind en mist.

Vliegtuigmaatschappij Trigana Air staat sinds 2007 op de Europese zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen. Plaatsing op de lijst betekent dat een maatschappij niet boven Europees grondgebied mag vliegen.