Weer slecht economisch nieuws uit Azië: krimp in Japan

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

En weer slecht nieuws over een economie in Azië. Het gaat slecht in Japan. In het tweede kwartaal van dit jaar kromp de op twee na grootste economie van de wereld met 1,6 procent (als de krimp uitsmeert over een heel jaar). Dat schrijft de Nikkei Asian Review.

Japanse huishoudens gaven minder uit. En er was in het buitenland, vooral binnen Azië, minder behoefte aan Japanse goederen. De druk op premier Shinzo Abe om de economie op gang te krijgen neemt toe, aangezien dat zijn belangrijkste verkiezingsbelofte was.

Lage grondstoffenprijzen zijn slecht voor Australische culturele sector

Nu de mijnen in the middle of nowhere in Australië minder opleveren, voelen de theaters in de hippe stadscentra van Perth, Sydney en Melbourne dat. De rijke mijnbouwers trekken de budgetten voor liefdadigheid en de kunstsector terug. Dat schrijft de Financial Times.

Zo kon de voorstelling van Of Mice and Men uitgevoerd door de Perth Theatre Company niet doorgaan. Volgens de Australian Major Performing Arts Group is het gezamenlijke budget van mijnbouwers voor de kunsten gedaald met 2 procent tot 29,7 miljoen dollar. Het is voor het eerst sinds 2007 dat mijnbouwers minder geld in theaters en optredens stoppen.

Zitten Indiase banken met te veel slechte leningen?

India zou het antwoord zijn op de langzame groei in China en Zuidoost-Azië. Maar Indiase banken melden dat ze meer slechte leningen op de boeken hebben staan. Het aantal leningen dat niet terugbetaald werd stond in december op 4,3 procent, schrijft The Wall Street Journal vandaag. Dat is twee keer zo veel als in 2010. Het percentage ligt ook ruim hoger dan in andere Aziatische landen.

De slechte leningen zijn een erfenis uit het verleden. Tussen 2008 en 2010 verstrekten Indiase banken veel leningen aan het Indiase bedrijfsleven. Vooral om fabrieken te bouwen en infrastructuur aan te leggen. Maar door de financiële crisis van 2008 deden de bedrijven het lang niet zo goed als verwacht, waardoor de leningen ‘slecht’ werden. Bedrijven hebben moeite ze terug te betalen.

 

 

    • Melle Garschagen